Miljöproblem. Regnskogarna kallas för jordens lungor men de återkommande bränderna gör tillvaron osäker för aporna i träden och anses också utgöra ett hot mot det globala klimatet.
Miljöproblem. Regnskogarna kallas för jordens lungor men de återkommande bränderna gör tillvaron osäker för aporna i träden och anses också utgöra ett hot mot det globala klimatet.

"Det var en chock för mig"

Bränderna på Borneo hotar orangutangerna och är nu de värsta sedan 1990-talet. Tom Svensson, bevarandefotograf knuten till Nordens ark, kom nyligen tillbaka från ön. …

ANNONS
|

Han var där för att fotografera orangutanger i regnskogen och kände till problematiken sedan tidigare. Grundorsaken till att arten är utrotningshotad var just omfattande bränder 1997 och 1998.

Men att situationen skulle vara så allvarlig nu, som det allt mer börjar framkomma även utanför landets gränser och i västerländsk massmedia, var Tom Svensson inte beredd på.

Hur märkte du av bränderna rent konkret?

–Till att börja med redan när vi närmade oss med flygplanet. Det var osäkert om piloten skulle kunna landa. Man såg ingenting genom fönstret. Det var lite skrämmande. Samma sak när vi åkte genom regnskogen. Det var knappt så att man såg båten framför.

ANNONS

Organisationen Save the orangutan, som Bohusläningen var i kontakt med på torsdagen, hänvisar till ett aktuellt pressmeddelande.

–Borneos gröna lunga, som är viktig för hela jordens klimat, håller på att förvandlas till aska mitt framför våra ögon. I värsta fall kommer skadorna inte att kunna repareras, säger generalsekreterare Claus Staunstrup Nilsson i detta.

Förklaringar är väderfenomenet El Niño och extrem torka men också stora kommersiella intressen.

–Man har tänt på regnskogen för att ersätta med palmoljeplantage. Det får katastrofala följder i naturen. Orangutangerna blir oerhört påverkade, säger Tom Svensson som också berättar om räddningscentraler för orangutanger där djuren måste hållas inomhus för att inte ta skada.

I september rapporterade The Guardian om att polisen hade tagit in ett stort antal företagsledare till förhör på grund av misstänkta miljöbrott i samband med bränderna.

Enligt Naturskyddsföreningen står Indonesien och Malaysia för 80 procent av världens palmoljeproduktion. Industrin omgärdas av konflikter mellan produktionsbolag och lokalsamhällen. Illegal avverkning bedöms vara omfattande. Trots att många bolag har förbundit sig till vissa regler så förekommer det, enligt andra källor, ihärdiga rykten om korruption och om att småbönder får betalt för att bränna land som sedan tas över av storföretag.

Palmolja förekommer i en mängd varor, både livsmedel och hygienartiklar, i vanliga butiker.

ANNONS

–Detta är något som både myndigheter och organisationer måste ta tag i och kontakta indonesiska myndigheter för att påverka. Vi som kunder kan också sätta press på leverantörerna att palmoljan ska vara certifierad. I så fall kan det här upphöra, säger Tom Svensson.

ANNONS