Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

E-sport tog Sebastian ut i världen

Sebastian "Zebbosai" Olsson rör sig vant mellan världsdelarna. Bohusläningen träffade honom på mellanlandning hemma i Lysekil, strax innan han tog bronsmedalj i Los Angeles.

– Det är slutspel. Vi ska möta England första matchen i kvartsfinal. Slår vi dem går vi vidare till semifinal. Förlorar vi den spelar vi om en bronsplats, säger Sebastian Olsson, professionell e-sportare med artistnamnet "Zebbosai".

Just så blev det. Svenska landslaget i Overwatch besegrade Frankrike och fick sin bronsmedalj i World cup i lördags, efter favoriten Sydkorea som tog guld och Kanada som tog silver.

– E-sport är jättestort i Sydkorea. Men de är så mycket bättre där. Folk kommer och ger en presenter och vill ha autografer, säger Sebastian Olsson.

Overwatch är ett så kallat first person shooter-spel, som går ut på att det ena laget försöker komma så långt de kan, medan det andra laget försvarar sig.

– Man ska eskortera ett föremål till ett visst mål. De som kommer längst vinner, säger Sebastian Olsson.

Det är ett ganska nytt spel som släpptes 2015 för en liten krets spelare. Sebastian Olsson var en av dem. Då jobbade han på IT-enheten på Lysekils kommun.

– Sedan växte det. När det släpptes officiellt i juni 2016 började jag spela för en organisation, Misfits gaming, och kunde tjäna pengar på det, säger Sebastian Olsson.

Lönsamt

Men det höll inte att kombinera två jobb. Hans lag skulle vara i Sydkorea i två månader, så han sade upp sig från IT-enheten.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort, så först vågade jag inte riskera en stabil inkomst. Men nu tjänar jag betydligt mycket mer än en IT-tekniker, säger Sebastian Olsson.

Spelintresset började hemma på Torpet i Lysekil där han är uppväxt.

– Både far och min bror och styvfar spelade mycket när jag var liten. Så jag lånade deras datorer, säger Sebastian Olsson.

Det började med Counter-strike. Sedan blev det en hel del World of Warcraft.

– Jag höll på med Team Fortress 2 fram och tillbaka i fem eller sex år. Det var det som gjorde att jag började med Overwatch. De är väldigt lika, säger Sebastian Olsson.

Nu har han svårt för att gå tillbaka till den tiden när han spelade bara för att det var roligt.

– Nu när jag tränar gör jag det för att bli bättre. Det är tävlingsaspekten jag gillar. Jag spelar åtta till tio timmar om dagen, sex dagar i veckan.

Men det gäller dataspelandet. Någon fysisk träning håller han inte på med längre. Inte sedan han slutade med badminton, i och med att han började på gymnasiet i Uddevalla.

– Jag tränar inte något och tänker inte så mycket på det. Jag tror att det underlättar för att man orkar längre, men främst är det motoriken med musen och tangentbordet som kräver en del träning, säger Sebastian Olsson.

Saknar det sociala

När Bohusläningen träffar honom är han mitt i en flytt. Han ska bo i Los Angeles i ett halvår och håller på att flytta ut sina saker till en annan lägenhet i Lysekil. Men hur framtiden ser ut efter det, vet han inte.

– Det beror på hur mycket fansen bryr sig. Overwatch ser ut att växa, men det är inte så etablerat ännu. Men så länge jag har möjligheten håller jag på, säger Sebastian Olsson.

För det är inte bara att byta till att spela ett annat dataspel.

– Det är som om man skulle vara fotbollsspelare och plötsligt gå över till ishockey. Det krävs olika talanger, så det krävs att ett liknande spel dyker upp, säger Sebastian Olsson.

Har du haft tid att träffa dina gamla kompisar nu när du är hemma?

– Nej, det är svårt, för jag spelar på kvällarna när andra jobbar. Men några av mina gamla arbetskamrater skickar meddelanden ibland. Den sociala biten med dem saknar jag, säger Sebastian Olsson.