Allt från smarta system för akutvård till appar som ska få en att välja rätt man är några av de nya göteborgska uppfinningarna.
Allt från smarta system för akutvård till appar som ska få en att välja rätt man är några av de nya göteborgska uppfinningarna. Bild: Sahlgrenska Science Park

E-hälsa kan bli nästa exportsuccé i Västsverige

Investeringarna i digital vård- och hälsotjänster exploderar. Nu kommer en rad investerare till Healthtech Nordic för att hitta de mest lovande startup-bolagen inom e-hälsa.

ANNONS
|

Västsverige ses nu som en av de mer attraktiva regionerna för life-scienceinvesteringar i Europa.

Inte minst för att just i Göteborgsregionen pågår nu ett intressant gränsöverskridande och korsbefruktning mellan olika branscher och industriområden som inte varit möjliga förut.

– Västsverige har fantastiska förutsättningar inom digital hälsa. Vi är världsledande inom flera sektorer inom mobilitet, informationsteknologi och life science, avgörande kunskaper när vi nu skapar nya digitala hälsolösningar. Alla de komponenterna finns här vilket många investerare ser och vill komma hit och se vad som växer i myllan av bolag, säger Carl-Peter Mattsson, affärsrådgivare med ansvar för investerarrelationer och kapitalförsörjningsfrågor på Sahlgrenska Science Park.

ANNONS

Fler vill in i e-hälsobranschen

På onsdag genomför Sahlgrenska Science Park sitt andra investerarforum, Healthtech Nordic, mellan 23 internationella investerare och 14 noga utvalda bolag.

– Vi ser att det är ett stort intresse, och investeringsforumet är fullt. Om man jämför med i fjol så har vi sett ökade investeringar i våra digitala bolag, säger han.

Nu ger sig även branscher in och investerar i digital hälsa, som inte tidigare förknippats med life science, som koncernens som Schibsted, Bonnier, Ericsson, Google och ABB.

– Den sortens samarbeten har ökat sedan förra året. Om man ser till de stora industriföretagen så söker de tillgång till nya idéer och teknologier. Och är man ett stort industribolag så är life scienceområdet eller det digitala hälsosegmentet en viktig del. I dag skapas smarta hus, smarta textilier och smarta bilar. Man måste ta kunskap från olika sektorer och där är vi väldigt starka i Västsverige, säger Carl-Peter Mattsson och konstaterar att utvecklingen inom life science är lika het och omvälvande som inom självkörande bilar.

Ökning med 200 procent

Exakt hur många av investeringarna som gick i mål efter fjolårets Healthtech Nordic vågar han inte sia om, eftersom finansieringsprocesser ofta är långa. Men han jämför med intresset för inkubatorbolagen på Sahlgrenska Science Park, där investeringarna ökat med 200 procent till över 100 miljoner kronor från 2016 fram till i dag.

ANNONS

Några av de göteborgska småbolagen som kommer till investerarforumet är Ondosis som utvecklat en teknik för att förenkla och individanpassa doseringen av medicin. Appen och hälsoportalen Sidekick health ska hjälpa folk att fatta smartare beslut i fråga om kost, motion och minska stressen - där man som i alla digitala spel belönas för att man gör rätt. Göteborgsbolaget Aweria arbetar med e-hälsolösningar för att akutvårdspersonal ska få bättre verktyg i arbetet och som kan spara tid och liv.

– Alla bolagen som medverkar under investeringsforumet är digitala hälsobolag. Det är nordiska bolag som är på väg ut i världen och söker tillväxtkapital. Många av bolagen är högspecialiserade, och det är en ganska stor bredd, säger Carl-Peter Mattsson.

Göteborg är spännande

En av de nya och möjliga tyngre investerarna som är på plats är fonden Nordic Growth Technology, NGT. Det är ett Hongkongbaserat samriskbolag mellan Sverige och Kina, och som ska fokusera på investeringar i life science i Sverige och Europa, och har cirka 10 miljarder kronor i fonden.

– Vi har ett relativt stort kapital och tittar på relativt mogna bolag. Och bolagen vi tittar på vill vi helst investera i tillsammans med någon annan investerare från Europa, som kan utveckla den europeiska agendan medan vi har huvudfokus på att utveckla den kinesiska, säger Niclas Adler, styrelseordförande i NGT.

ANNONS

Från fondperspektiv tycker man att Göteborgsregionen är väldigt spännande.

– Där finns ett bubblande innovationssystem, men som saknat effektiva partners att nå ut. Life scienceinnovationer behöver en tillräckligt stor marknad så att man får möjlighet att motivera den betydelsefulla risk och de stora investeringar som behövs i projekten för att kunna nå ut till större marknader, säger Niclas Adler.

ANNONS