"Tänk på att resan till det nya boendet börjar redan när du är på väg till visningen", säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Arkivbild.
"Tänk på att resan till det nya boendet börjar redan när du är på väg till visningen", säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Arkivbild.

Håll huvudet kallt på bovisningen

Håll känslorna i schack när du går på bostadsvisning. Det finns många fallgropar vid bostadsköpet. Här är experternas bästa tips inför årets största visningshelg.

ANNONS
|

Tusentals svenskar ger sig i helgen ut med förhoppning om att hitta ett nytt boende. Säljarna hoppas samtidigt att den första stora visningshelgen efter jul- och nyårsstiltjen ska bli en succé. Utbudet av bostadsrätter väntas i år vara rekordstort – det här eftersom många osålda bostäder ligger kvar på Hemnet då försäljningen under december gick ovanligt trögt.

I jakten på bostad har experterna ett antal goda råd på vägen:

Vad har du råd med?

- En förutsättning för ett lyckat bostadsköp är att veta exakt vad man har att röra sig med och att sedan hålla sig till det, säger Claudia Wörmann, boendeekonomi på SBAB.

ANNONS

På din banks hemsida kan du göra en boendekalkyl och få ett digitalt lånelöfte. Men det är viktigt att veta att det egentligen inte är ett löfte från banken. Se det som en indikation på hur mycket du kan få låna.

Hon råder också unga bostadsköpare att diskutera med sina föräldrar om de har möjlighet att bidra till kontantinsatsen - som en gåva, som förskott på arv eller i form av ett lån.

Tona ned förväntningarna

Claudia Wörmanns medskick inför första klivet ut på bostadsmarknaden är att inte ha alltför höga krav. Det är få förunnat att få allt man drömmer om redan i första boendet, understryker hon.

- Många verkar tro att nu ska jag ha mitt perfekta boende från början. Så har det inte sett ut för någon generation. Man börjar någonstans och sedan kan många gradvis, när livet förändras, välja lite bättre boende.

Våga fråga

Vid ett bostadsköp är du inte skyddad av konsumentskyddande lagstiftning som gäller när du handlar varor och tjänster av ett företag. Bostadsköpet är en affär mellan två privatpersoner, påpekar Maria Nilsson, jurist på Konsumentverket.

ANNONS

- Som konsument har man ett ganska starkt skydd och det ligger mycket ansvar på den som säljer, men det skyddet har man inte här, säger hon.

Därför är det viktigt att ta hjälp av anhöriga, vänner eller kollegor. Om du saknar kunskap själv, våga fråga andra.

Bli inte kär i designen

En klassisk fallgrop under lägenhetsvisningar är att falla för säljarens heminredning.

- Bli inte kär i designen. Titta noga på våtutrymmen, sådant kostar mycket att renovera. Är kylen och frysen gamla kan man inte räkna med att de kommer att hålla jättelänge, säger Maria Nilsson.

Ta gott om tid på dig att känna efter och titta noga på allt under visningen.

- Kalkylmänniskan ska komma fram mer än känslomänniskan, säger Claudia Wörmann.

ANNONS

- Tänk på att resan till det nya boendet börjar redan när du är på väg till visningen. Hur kändes det att ta sig dit? Hur kommer det bli att pendla därifrån? Hur ser det ut i trapphuset? Är det något fel på fasaden? Öppna ögonen redan innan du kommit in i lägenheten.

Ta med en checklista

Konsumentverket har tagit fram en checklista att ta med till visningen, som finns på nätet (omboende.se). Skriv ut den och ta med till visningen, tipsar Maria Nilsson. Det är inte bara själva lägenheten du ska titta på, utan också tvättstugan, källaren, vinden, hissen och gården.

I checklistan finns också tips om vad du bör fråga mäklaren om.

Studera årsredovisningen

Bostadsrättsföreningens årsredovisning är svår men viktig läsning. Även kring den är det viktigt att våga fråga andra tills du är säker på att du förstått. Föreningens ekonomi och renoveringsbehov är avgörande för hur dyrt det kommer att bli att bo i din första lägenhet.

- Ta hjälp av någon som är kunnig och känner du inte någon kan det vara läge att anlita någon, för den kostnaden blir väldigt liten jämfört med vad köpet av lägenheten kommer att kosta. Man ska inte skippa årsredovisningen bara för att man inte förstår, säger Maria Nilsson.

ANNONS

Titta en gång till

Om du tänker ge dig in i budgivning är rådet från Maria Nilsson att titta på lägenheten en gång till och nu ännu noggrannare.

- Säljaren har normalt sett ingen upplysningsskyldighet på de bitar som man vid en besiktning hade kunnat se själv. Finns det ett hål i väggen gömt bakom en bokhylla? Det kanske man borde ha sett själv.

Känslorna i schack

När det är dags för budgivning är det återigen läge att hålla känslorna i schack. Det är lättare sagt än gjort, påpekar Claudia Wörmann. Många rycks med och tänker: "Jag ska ha den här till varje pris".

- Håll dig till ditt tak. Spräck inte budgeten. Funkar det inte, så titta på något annat.

Har du lagt ett bud som du ångrar är det möjligt att dra sig ur. Både köpare och säljare kan ångra sig ända fram tills avtalet är undertecknat.

ANNONS
TT
ANNONS