Kinesiska Huawei i blickfånget. Arkivbild.
Kinesiska Huawei i blickfånget. Arkivbild.

Huaweibråk spås få katastrofala följder

Att stänga ute kinesiska Huawei skulle innebära en härdsmälta för världens teknikindustri, likt finanskrisen 2008, bedömer telekomexperten Bengt Nordström.

ANNONS
|

I grunden handlar USA:s anklagelser mot Huawei om att telekomjätten används av den kinesiska staten för spioneri. En handfull andra västländer hängde inledningsvis på och bojkottar sedan en tid tillbaka Huawei från att bygga nya telekomnät, 5G.

EU och även Sverige har en något mjukare hållning än så länge. Utredningar är på gång för att komma fram till hur man ska hantera säkerhetsriskerna när nya nät ska byggas. Säkerhetspolisen hymlar dock inte när man pekar ut kineser och ryssar som de största säkerhetshoten mot svenska intressen.

För höga insatser

USA skruvade häromveckan upp temperaturen ytterligare med en svartlistning av Huawei – något som snabbt gav resultat och skrämde slag på hela branschen.

ANNONS

Huawei-tvisten ska ses i ljuset av USA:s president Donald Trumps allmänna hållning i handelskriget med kineserna.

Men insatserna är höga, för höga, bedömer Bengt Nordström, vd och grundare av telekomkonsultbolaget Northstream.

- Jag tror inte vi hamnar i ett läge där Huawei försvinner från marknaden, säger Bengt Nordström.

Gör ont

Huawei, som ett av världens största telekombolag, är alldeles för stort för det, enligt Nordström.

- Jag tror i grund och botten att den här striden får ett slut. Det gör alldeles för ont på bägge sidor, säger Nordström och pekar på att amerikanska komponentföretag redan kommit med vinstvarningar som en effekt av USA-regeringens försök att stänga av Huawei helt och hållet.

En regelrätt svartlistning av Huawei riskerar att sprida sig som ringar på vattnet över världens teknikindustri. Bengt Nordström gör jämförelsen med konkursade amerikanska banken Lehman Brothers, som 2008 skapade en finanskris världen över som ingen sett maken till.

ANNONS

Ordkriget fortsätter

Ett nytt ordkrig bröt ut efter att USA:s utrikesminister upprepat anklagelser om att Huaweis vd ljuger om sina band till den kinesiska regeringen. Kineserna kontrade snabbt med att hävda att amerikanska politiker fortsätter att sprida rykten utan att ha några klara bevis om spioneri som många andra länder vill se.

I slutet av veckan mjuknade president Donald Trump något. Svartlistningen av Huawei kan komma att få en lösning i de allmänna handelsförhandlingarna mellan USA och Kina, sade han.

Om ett par månader kommer det här Huaweikriget vara slut, tror Bengt Nordström.

- Det här kommer att märkas i arbetstillfällen och börskurser och då blir det problem, säger Nordström, och menar att det är oftast vad Trump tar intryck ifrån.

För teleoperatörer som Telia och andra gäller det nu i första hand att se till att ha välfyllda lager, både hos leverantörer och hos sig själva.

- Men den största risken som teleoperatörerna har i dag är att det blir en sättning i branschen överlag. Den här turbulensen vi har skrämmer i väg kapitalet från telekom. Det påverkar hela värdekedjan, säger Nordström.

ANNONS

TT

ANNONS