25–26 lägenheter planeras i två flerbostadshus vid Regementsvägen mitt emot Fridaskolan.
25–26 lägenheter planeras i två flerbostadshus vid Regementsvägen mitt emot Fridaskolan.

Raggar investerare för att få igång bostadsprojekt

25–26 nya lägenheter är på gång vid Regementsvägen. I satsningen används gräsrotsfinansiering, så kallad crowdfunding. Metoden underlättar för små aktörer att få ekonomi i bostadsprojekt och komma igång snabbare men är ofta kopplad till högriskprojekt.

ANNONS
|

Bakom förberedelserna till byggnation, i ett område nära Fridaskolan och Västgötavägen, står Daniel Åliden från Göteborg. Han startade ett fastighetsbolag 2015 och inrättade då även en bostadsrättsförening för lägenheterna som ska säljas i Uddevalla.

Genom en plattform på nätet som erbjuder gräsrotsfinansiering har satsningen på senare tid lanserats för potentiella investerare och på 15 dagar samlades 8,2 miljoner kronor in.

– Det är ganska svårt att komma igång med större byggprojekt överhuvudtaget idag, även för de större företagen. Jag kände att vi behövde detta för att komma igång, för att det inte ska stå stilla, säger Daniel Åliden.

Chans på avkastning men inga garantier

Upplägget är att privatpersoner och andra får möjlighet att satsa pengar i olika bostadsprojekt med chans på god avkastning, ofta genom att den som bygger tar in pengarna som lån och betalar tillbaka med ränta.

ANNONS

Enligt erbjudandet är målet i det här fallet att den som investerar ska få 12 procent i avkastning.

Företaget bakom plattformen, Tessin nordic, gör samtidigt klart att det inte finns någon garanti för dem som går in med pengar.

Om den som ska bygga av någon anledning inte kan betala tillbaka riskerar hela eller delar av både avkastning och kapital att gå förlorat.

"Tror verkligen på det här"

Argument för satsningen i Uddevalla är att det råder brist på bostäder i kommunen. Detaljplanen vann laga kraft 2011 och bygglov beviljades hösten 2016.

– Jag tycker också att det ligger fint, nära en skola och centralt, så jag tror verkligen på det här projektet, säger Daniel Åliden som uppger att det i grunden finns en garanti från Boverket för banklån.

Samtidigt inleds inom kort försäljning av bostadsrätter via mäklare, uppger han.

– Detta med crowdfunding är bara en liten del för att komma igång överhuvudtaget, säger Daniel Åliden.

Minskad efterfrågan på nyproduktion

När det gäller situationen på bostadsmarknaden visar statistik från Booli att priserna på lägenheter (ej nyproduktion) har stått stilla eller gått ner i de flesta av landets län under 2018 jämfört med året innan, så även i Västra Götaland. I Uddevalla kommun var det genomsnittliga slutpriset 1,1 miljon kronor, precis som 2017. Andelen utannonserade lägenheter där priset sänktes ökade från 4,7 till 5,6 procent.

ANNONS

I Fastighetsbyråns undersökning Mäklarpanelen svarade 70 procent att de upplevde att efterfrågan på nyproduktion minskade under 2018, något som har medfört prissänkningar och svårigheter att få ihop ekonomin i pågående projekt.

Hur utvecklingen blir under 2019 och åren därpå återstår att se.

Expert: Bra väg fram för osäkra projekt

Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna vid regionkontoret i Göteborg, framhåller att all nyproduktion är positiv eftersom det råder utpräglad bostadsbrist i stora delar av landet. Därför kan crowdfunding som finansieringsmetod vara en bra väg fram för mer osäkra projekt där bankerna kanske inte vill ta risken.

– Är man flera som tror på projektet och vill dela på risken så blir det ju av i alla fall, säger han.

Rudolf Antoni deltog i ett arrangemang på Bohusläns museum 2013, om Uddevalla centrum, där Bohusläningens chefredaktör Ingalill Sundhage hälsade alla välkomna.
Rudolf Antoni deltog i ett arrangemang på Bohusläns museum 2013, om Uddevalla centrum, där Bohusläningens chefredaktör Ingalill Sundhage hälsade alla välkomna. Bild: Lasse Edwartz

Andra orsaker bakom krisen

Dock anser han inte att brist på kapital egentligen har något med problemen på bostadsmarknaden att göra.

– Snarare beror bostadskrisen på låg rörlighet i det befintliga bostadsbeståndet, snårig bygglagstiftning och kortsiktig subventionspolitik. Crowdfunding kommer alltså inte i min mening att erbjuda någon lösning för dessa frågor, säger Rudolf Antoni.

ANNONS