Energiminister Ibrahim Baylan (S) målar upp en snabb energirevolution. Arkivbild.
Energiminister Ibrahim Baylan (S) målar upp en snabb energirevolution. Arkivbild.

Stabilt energiläge inför vintern

Sverige och omvärlden genomgår en energirevolution, enligt energiminister Ibrahim Baylan (S) som tonar ner riskerna för kraftigt stigande elpriser om några år. För vinterns behov ser förutsättningarna stabila ut.

ANNONS
|

Vattenmagasinen är inför vintern välfyllda och kärnkraftverken går för fullt. Men så har det inte alltid sett ut. För några år sedan fick kärnkraftsägarna och politikerna löpa gatlopp sedan flera reaktorer fått problem samtidigt som kylan höll Sverige i ett järngrepp med kraftigt stigande elpriser som följd.

Sedan dess har det blivit rutin att ansvarig minister inför vintern kallat till sig ägarna av vattenkraft- och kärnkraftverken. Ett sådant möte hölls på måndagen.

Ropat på vargen

- Läget är väldigt stabilt, såväl vad gäller kärnkraften som vattenkraften, vittnar ägarna om. Dessutom verkar det blåsa mer i år, säger Baylan som pekar på att Sverige kommer att nettoexportera el i år.

ANNONS

Men på några års sikt är flera kärnkraftverk på väg att fasas ut och såväl bedömare som priserna på elbörsen antyder att det blir rejält stigande priser från 2020 och framåt.

- Ja, så har det hetat. Bedömare har ju under en längre tid sagt att nu är det låga priser, men snart kommer det att vända. Men det jag tror vi håller på att se är en energirevolution, en helt annan typ av marknad som håller på att växa fram, säger Baylan.

Snabbare än väntat

Utvecklingen mot renare energi där kolet fasas ut kommer att fortsätta, tror han.

- Och hittills har det gått mycket snabbare än vad någon bedömare trodde.

Saker förändras nu i en hög takt och därmed har det blivit mer osäkert, enligt Baylan. Osäkerhet kan i sig trigga elpriset.

- Så kan det vara, om än från låga nivåer, säger han men pekar samtidigt på den breda politiska överenskommelsen om energipolitiken i riksdagen.

ANNONS

Men elpriserna påverkas till stor del av vad som händer utanför Sveriges gränser. Även om inte Sverige eldar med kol, mer än undantagsvis vid vissa köldtoppar, påverkar exempelvis stigande kolpriser även det svenska elpriset.

- Visst, man ska ha en viss ödmjukhet för att det kan ske upp- och nedgångar.

TT
Fakta: Tio är snart sex

Sverige har i dag åtta kärnkraftverk i bruk sedan två reaktorer i Oskarshamn sedan något år tagits ur bruk. Om några år väntas två reaktorer i Ringhals stängas ner, enligt tidigare beslut från ägarna. Då kommer Sverige ha sex reaktorer kvar: Forsmark 1, 2 och 3, Ringhals 3 och 4 samt Oskarshamn 3.

ANNONS