Telias förre vd Lars Nyberg i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Telias förre vd Lars Nyberg i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

Teliaåklagare: Nyberg likgiltig i muthärva

Telias uzbekiska partnerföretag hade som "enda funktion att mot betalning tillhandahålla myndighetsbeslut", säger åklagarsidan i den stora korruptionsrättegångens slutskede. Och ex-vd Lars Nyberg sägs inte ha brytt sig ifall diktatorsdottern fick pengarna.

ANNONS
|

Telias partner ”gjorde ingenting” med verksamheten i Uzbekistan, trots att miljardbelopp investerats i landet åren 2007–2010, säger åklagaren Berndt Berger i sitt avslutande anförande i Stockholms tingsrätt.

Det enda syftet att betala partnern – ytterst diktatorsdottern Gulnara Karimova – var att få utverkat ”myndighetsbeslut i form av licenser och nummerblock”, säger Berger, en av två åklagare i fallet.

Telia visste ”redan från dag ett” att motparten var Karimova, säger Berger.

Dåvarande vd:n Lars Nyberg brydde sig inte om det, anser Berger.

Likgiltighetsuppsåt

I en intervju i Svenska Dagbladet 2008 sade Nyberg att han inte kan veta vem som är slutgiltig förmånstagare i bolag man gör affärer med.

ANNONS

- Kan jag inte leva med det ska jag inte vara i hälften av länderna på jordklotet, säger Nyberg i artikeln, något han förklarat i rätten att han också står för.

Det är ett bevis för ”likgiltighetsuppsåt” påpekar Berger.

Telia löste också 2010 ett lån till ett bolag som var känt för att företrädas av Karimova, Zeromax, i utbyte mot 4G-frekvenser.

Ytterligare 4G-frekvenser fick Telia samma år genom ett "skenavtal" med sin partner värt cirka en halv miljard kronor, enligt Berger. Eftersom man fick frekvenserna innan avtalet var skrivet tidigaredaterades detta för att motivera det som på papperet var ett konsultarvode, enligt åklagaren.

Friad på en punkt

Nyberg, förre affärsområdeschefen Tero Kivisaari och en tidigare chefsjurist anklagas för grovt mutbrott i samband med Telias affärer i Uzbekistan. Totalt fick Karimova cirka tre miljarder kronor i affärerna, mot att Telia kunde vara verksamt i landet, enligt åtalet.

Det finns fem åtalspunkter i målet, men åklagaren valde i rättegångens slutskede att fria Nyberg på en av dem, den som gäller själva etableringen i landet 2007. Nyberg har sagt att den beslutades innan han tillträdde som vd på hösten.

ANNONS

Samtliga tre misstänkta förnekar brott.

I nästa vecka är det försvarets tur att sammanfatta sin uppfattning om målet innan den över tre månader långa rättegången är till ända. Dom väntas någon i början av nästa år.

TT
Bakgrund: Telia i Uzbekistan

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat cirka tre miljarder kronor på affärerna under 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Skandalen rullades upp av SVT:s Uppdrag granskning 2012 och ledde 2013 till att vd Lars Nyberg avgick och Telias styrelse byttes ut.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia ingick 2017 en överenskommelse med nederländska och amerikanska myndigheter om att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Bolaget medgav också brott mot amerikansk lag. Nu prövas dock de inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.

ANNONS