Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Eld, sol och sång när Valborg firades

En riktig vårsol lyste över Svenskholmen när Valborg firades. Eld, körsång och tal fick flera hundra Uddevallabor ta del av.

För andra året i rad firades Valborg på Svenskholmen. I år hade man placerat scenen uppe på kullen för att alla skulle se och det lyckades man med. Ulrika Wallin, enhetschef för avdelningen Kultur, var konferencier och hälsade alla välkomna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Efter att Uddevalla stadsmusikkår marscherade in i sällskap med drillflickor var det så dags för vårlika stämmor att ta ton. Odd Singers sjöng Vårvindar friska och naturligtvis den klassiska Majsång. Gamla välkända toner som tillsammans med en brinnande sol andades vår ut i fingerspetsarna.

Jaana Järvitalo, förste vice ordförande i kommunfullmäktige, höll vårtal om varför vi firar Valborg och passade också på att betona att Uddevalla är till för alla.

– Alla har en roll att spela i vårt samhälle, sade hon och avslutade med ett citat från Tage Danielsson: "En droppe droppad i livets älv har ingen kraft att flyta själv. Det ställs ett krav på varje droppe. Hjälp till att hålla de andra oppe!"

Musikklass 8 D från Västerskolan gjorde Odd singers sällskap på scenen och sjöng tillsammans att vintern rasat ut bland våra fjällar.

Efter vårsångerna var det då dags för eld, men ännu inte den traditionella majbrasan – utan elddans.

Det var elddansarna Solar wizards som visade att eld inte bara brinner utan fungerar också bra i just dans.

Sista punkten var naturligtvis vårbrasan, men i år fick den inte brinna på en flotte eftersom den tidigare under dagen hade vält.