Emmas ex-jobb blir verklighet

När betongbilen kört ner från berget vid Ulvesund hörs återigen suset från bergsekarnas stora lövkronor. Skuggan av en mås glider över den stora grå betongplattan där Emma Richardsdotter Bergström ligger på knä och stockar av mot golvbrunnen.

ANNONS
|

Egentligen ligger hon på knä på sitt examensarbete. I maj fick hon sin examen som arkitekt och betongplattan är grunden för det 250 kvadratmeter stora passivhus som var hennes examensarbete.

– Oftast gör man ju fiktiva projekt, något som bara lärarna får se och bedöma. Jag får se mitt hus byggas upp, får vara nära när det byggs och lära mig hur det går till i praktiken, säger Emma.

Delar erfarenheter De praktiska lärdomarna får hon av Jens Lund, Bobby Frisk och Carl Szymanski från Wikströms Byggnads i Forshälla. De visar Emma hur hon ska dra brädan för att få bort överskottet av betong, det som heter att stocka av. Hon har också fått prova på att sloda, att jämna av den halvflytande betongen.

ANNONS

– Det är kanon att ha arkitekten med ute. Vi kan dela erfarenheter åt båda håll. Vi lär oss av henne och hon lär av oss, säger Carl Szymanski.

– Och hon är bra på att baka morotskaka också, berömmer han.

18 meter över havet Det började med att Emmas föräldrars grannar i Ljungskile, Ann och Mårten Palm, köpte en gammal sommarstugetomt vid Ulvesund. Tomten ligger 18 meter över havet med utsikt åt öster över Ljungskileviken och Ulvön och åt väster in över ängarna mot Ulvesundsvägen. Efter att ha förkastat några husförslag frågade de Emma om hon var intresserad av att rita ”deras” hus.

– Vi ville ha utsikt och sol och ett antal rum. Sen fick Emma fria händer, säger Mårten Palm.

Hon började med att kartlägga både omgivningarna och tomten ur alla vinklar, allt från hur vindarna blåser och hur lågt solen står på vintern till att mäta in varje trädkrona på tomten.

– Det var viktigt att inte låta sig förblindas av havet och den vackra utsikten. Det är kontrasten mellan de olika typerna av natur som gör det spännande, säger Emma.

Smyger sig in Slutresultatet blev ett hus som smyger sig in mellan bergsklackarna av gnejs både genom sin placering och genom att panelen ska målas med järnvitriol. Det har varken fram- eller baksida. Sitter man på uteplatsen mot väster kan man se rakt genom huset och ut mot havet och vice versa.

ANNONS

– En byggnad påverkar alltid naturen, men jag har ”förstört” naturen på det finaste sätt jag kan, säger Emma.

Det var också en självklarhet att huset skulle byggas som ett passivhus som drar så lite energi som möjligt. Det är hennes ansvar som arkitekt, menar Emma.

– Men jag ritade huset först. Sedan letade jag efter lösningar som minskade energiförbrukningen för att visa att det går att bygga passivhus utan att det är särskilt komplicerat.

Lösningen blev lecablock mot berget, 300 mm isolering i grunden, träregelstomme där väggarna isoleras med 470 mm mineralull och taket med 480 mm lösull. Ångspärren tejpas så att huset blir helt lufttätt. I grunden ligger slingor för vattenburen värme som används vid köldknäppar på vintern. Det finns också vedkaminer men de är till för trivseleldning.

Återvinner värme En värmeväxlare återvinner värmen från spis, kylskåp, datorer, tv, lampor och husets invånare och värmer varmvatten.

– Problemet är inte att hålla huset varmt, snarare att hålla kallt, säger Emma.

Energiåtgången för ett vanligt hus beräknas till 150 kWh per kvadratmeter och år. Trots att huset har drygt 550 kvadratmeter fasadyta och nästan 170 kvm fönster räknar Emma med en energiåtgång på 37 kwh/kvm/år. Det är under gränsen för passivhus som är 45 kWh/kvm/år.

ANNONS

– Byggkostnaderna är mellan fyra och 15 procent högre än för ett standardhus, men det tjänar man snart in på driftskostnaderna, konstaterar Emma.

I slutet av året ska huset stå klart.

– Då ska också tomten vara återställd och blåbärsris och liljekonvaljer få fritt spelrum igen, säger Emma Richardsdotter Bergström.

28 år.

Nyutexaminerad arkitekt.

Bor: Just nu hos föräldrarna i Ljungskile, annars i Lund.

Föräldrar i Ljungskile, sambo och två systrar.

Att starta egen verksamhet, skaffa en A3-skrivare och konsultförsäkring och rita bostäder.

ANNONS