Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

En personligare sida av Hanna från Cat 5

2006 slog electropopduon Cat 5 ner som en bomb i Musiksverige och Hanna Göransson från Orust och Christina Roos från Uddevalla fick snabbt vänja sig vid turnéliv med spelningar varje helg. Tre år senare är Hanna Göransson tillbaks med soloprojektet Hanna Lovisa. Den här gången utan hot-pants men med ett nytt personligt anslag.

– Det är lite lustigt att min pappa och min morbror sitter där på väggen och tittar ner på mig, säger Hanna Göransson och syftar på en affisch för 60-talsbandet Jackpots som sitter uppklistrad i logen på Jazzhuset i Göteborg där hon ska uppträda senare under kvällen. Hanna Göransson kommer från en musikalisk familj och hennes bror Kristofer spelar följdaktligen gitarr i det kompband som hon har med sig när hon spelar live.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är mer eller mindre samma gäng som vi hade med oss när vi var ute med Cat 5 så det känns väldigt vant, säger hon, samtidigt som Kristofer kommer in och lämnar lite utrustning i logen som består av en soffa, ett par fåtöljer och ett handfat.

Tre år efter Cat 5:s hektiska turnésommar är det inte de största scenerna eller de mest påkostade liveshowerna som står i fokus för Hanna Göransson som numera ligger på det lilla göteborgsbolaget Bonjour Recordings.

– Det hände väldigt snabbt för Cat 5. Vi lekte egentligen bara ihop ett par låtar för skojs skull men plötsligt hade de plockats upp av P3 och så var vi mitt uppe i något som vi inte var riktigt förberedda på med spelningar varje helg och en massa turnerande. Jag ser tillbaka på det som en väldigt rolig tid samtidigt som det är skönt att ligga på ett litet bolag igen.

Mer personligt
Hanna Göransson säger att Cat 5 finns kvar, även om hon och Christina Roos inte har gjort musik tillsammans på länge.

– Jag har alltid gjort musik själv men jag har inte riktigt haft tid att satsa på det förrän nu. För ett tag sedan tog jag en paus och drog iväg till London och där började jag pilla med musik igen och de låtarna som kom till då passade helt enkelt bättre till mig än till Cat 5 så det är helt naturligt att jag gör det här nu.

Även Christina Roos håller på med ett soloprojekt under namnet Roos och Hanna Göransson säger att tjejerna fortfarande umgås även om de inte spelar in tillsammans just nu.

– Vi är fortfarande jättenära vänner och vi kan säkert komma att göra musik ihop igen men musikaliskt sett har vi väldigt olika utgångspunkter och jag har en softare sida som jag får utlopp för nu. Som Hanna Lovisa sjunger jag om mer personliga saker som kärlek, familjen, framtiden och om den typen av självupplevda saker.

Inga hot-pants
Just texterna var något som Cat 5 uppmärksammades för. Med rader som ”I’m too sexy for my jeans, I have to take them off, Before you put your hands on my ass” är det kanske inte så konstigt.

– Cat 5 byggde jättemycket på lekfullhet och vi sjöng om sånt vi reagerade på i media, låten Sexy (som raderna är hämtade från reds.anm) är ett bra exempel på hur vi ironiserade över saker vi störde oss på, även om kanske inte alla fattade det. Vi tog dessutom några pressbilder där vi såg väldigt kaxiga ut och det var så vi kom att uppfattas. Men jag tycker inte att vi blev missförstådda, vi hade hela tiden kontrollen och vi tog det som skrevs om oss med en klackspark. Jag är mer medveten om hur det fungerar med image idag men det är ingenting jag tänker speciellt mycket på även om jag kanske inte kommer använda hot-pants igen...

Skiva till hösten?
Hanna Göransson och bandet testar ljudet på Jazzhusets scen och Hanna ber ljudteknikern att höja volymen i scenhögtalarna innan de gör ett nytt försök. Om Cat 5 var dansant och upptempo rör sig Hanna Lovisa mer åt det långsamt melodiösa hållet med förprogrammerade körer och synthljud.

– Jag tycker att det är svårt att säga vad jag inspirerats av eftersom jag hållit på med de här låtarna under så lång tid men om du tycker att det påminner om El Perro del Mar och Studio blir jag bara smickrad, säger hon.

Och parallellen till den Göteborgska electroduon Studio är inte helt långsökt. Dan Lissvik som utgör ena halvan av duon kommer stå för mixningen av plattan.

– Han är ju otroligt uppbokad så jag blev sjukt glad när han tackade ja, säger Hanna Göransson och berättar vidare att hon oftast spelar in en enklare grund till låtarna på sin laptop med bara sång och piano eller gitarr.

– Själv är jag musiker i första hand och inte producent så jag känner att det är bra att ta hjälp av någon som verkligen kan den biten. Jag har letat efter folk att jobba med som jag känner att jag litar på. Samtidigt är det som att jag släpper kontrollen lite nu, det är nytt för mig.

Kvällens spelning på Jazzhusets pop-klubb Svanen är den fjärde i ordningen för Hanna Lovisa som tidigare haft tre spelningar i Stockholm under våren.

– Jag har haft tre år ledigt nu och jag vill bara att det ska sätta igång. Förhoppningsvis kommer skivan redan till hösten, bara jag blir klar så snabbt som jag vill. Det behöver inte alls gå långsammare den här gången.

Kvällens konsert börjar närma sig men Hanna Göransson verkar lugn och samlad.

– Det är inte så nervöst just nu, men det blir alltid det precis innan man går på. Som duo har man alltid den andra där som kan rädda en om man tappar bort sig eller så. Nu när jag är själv hänger ju allt på mig. Nu är det bara jag.

Sebastian Lundfall
[email protected]