Ensamt fartyg värnar vår västkust

Den svenska marinen värnar territorialgränsen utmed västkusten, från Strömstad till Falsterbo, med ett enda fartyg.

ANNONS
|

Det är HMS Jägaren (V150) med 39 år på nacken, som byggdes om från patrullbåt till vedettbåt 1988. Men går det att bevaka gränsen utmed 220 distansmeter med ett fartyg som behöver 10–12 timmar från norr till söder?

Gränsar inte verksamheten till museal verksamhet med nostalgiska förtecken?

Fartygschefen Fleming Karsberg från Kungälv blir inte arg över frågan.

Han drar möjligen lite på munnen, när han svarar diplomatiskt.

– Att sex liknande fartyg ligger på östkusten och att vi ensamma ska representera marinen på västsidan, är ett resultat av politiska beslut och värderingar. Men frågar du mig personligen, håller jag med om att vi skulle behöva fler fartyg här, där både Skandinaviens största godshamn (Göteborg) och Preemraff i Lysekil med omfattande sjötrafik ligger.

ANNONS

Ingen räknar med krig

När vi äntrar fartyget hörs mullret från de två Cumminsdieslarna på 2800 hästkrafter, som kan driva upp Jägaren i 21 knop.

Förste officeren och styrmannen Roberth Granath från Fiskebäckskil, har dragit igång motorerna för dagens övning.

Om en stund kommer vi att förstå uppgiften bättre. Den ännu viktiga uppgift som HMS Jägaren har i det krympande totalförsvaret.

I någon enkel mening vingklipptes försvaret när politikerna skrotade den allmänna värnplikten.

Det som blivit kvar är en än bättre övad men fast anställd yrkeskår, som lever av att vara beredd på det värsta.

Ingen räknar kanske längre med krig mellan nationer på våra breddgrader. Dagens yrkessoldater kan sättas in lite var som helst i världen och så ska förstås rikets gränser efterhållas.

– Det händer några gånger per år, att försvarsfartyg från främmande makt kränker vår territorialgräns, berättar Fleming Karsberg.

Det är då gamla, men väl underhållna, Jägaren kommer in i bilden.

För att ge henne lite mer kraftfullt utseende står numera en 40 millimeters kanon från Bofors på däck.

Fartyget är därmed inte bara en del av en av landets mest specialiserade militärbaser, röjdykardivisionen i Skredsvik, utan också fullt kapabel att sprida död och skräck.

Kock ombord

ANNONS

Minst två ombord har alltid kompetens och tillstånd att nyttja kanonen. Fyra officerare och åtta sjömän, alla anställda, utgör besättningen.

Med egen kock ombord har de lång uthållighet och kapacitet att ligga ute i veckor.

Som ganska nyligen, när Jägaren deltog i en omfattande sjöräddningsinsats utanför Simrishamn.

– En del av vår tid är att finnas på havet som en trygghet för fiskare och båtfolk. Vi finns där och hjälper till dygnet runt när det behövs, förklarar Fleming Karsberg.

Läs mer i lördagens pappers- och e-tidning

l HMS Jägaren byggdes i som patrullbåt 1972 vid Bergens Mekaniske Verksteder.

l 1988 byggdes hon om till Vedettbåt och fick fartygsnumret V150. Hon är 36,5 m lång, 6,2 m bred och har ett djupgående på 1,6 m.

l Besättningen ska enligt Wikipedia vara 4 officerare och 10–12 sjömän. I dag seglas hon dock med 4 officerare och 8 sjömän.

l Vid maxhastighet drar motorerna 400 liter diesel i timman.

Lördagen den 11 juni visar marinen upp HMS Jägaren som ett led i att försöka göra sin verksamhet med känd för lokalbefolkningen.

Man får gå ombord på däck mellan klockan 14 och 16, då Jägaren ligger vid ångbåtsbryggan i Hunnebostrand, utanför Bella Gästis.

ANNONS