Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ett parti går i graven, ett nytt vill ta plats

Solidariskt Uddevalla går i graven. Samtidigt tänker ett nytt parti försöka ta sig in i kommunfullmäktige. – Vi vill stoppa nedskärningarna, säger Karl Heydar i Rättvisepartiet Socialisterna.

Partiet startades inom Socialdemokraterna på 70-talet, men blev ett eget parti i slutet av 90-talet. I Uddevalla har partiet funnits i två år. I dag har det cirka tio medlemmar, där alla är under 25 år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi var med i EU-valskampanjen och har aktiverat oss i lokala frågor, bland annat demonstrerade vi mot budgetförslaget i fullmäktige i september, säger Karl Heydar.

Partiet är emot privatiseringar av både skola och omsorg och man menar att de besparingskrav som genomförts skapat en nästan unik situation i kommunen där behovet av ett nytt vänsteralternativ är desperat.

– Att Ewy Gahnström, i Solidariskt Uddevalla, försvinner från politiken gör att vänsterväljarna behöver något nytt alternativ, och vårt vallöfte är att vi är 100 procent emot nedskärningar, fortsätter Karl Heydar.

I går fastslog Solidariskt Uddevallas årsmöte att föreningen läggs ner vid årsskiftet. Detta eftersom miljöpartisterna i föreningen ställer upp med en egen lista i valet. De tidigare vänsterpartisterna, som blev uteslutna från partiet inför förra valet, har blivit erbjudna platser som oberoende kandidater på miljöpartiets lista.

– Det handlar om mig, Jarmo Uusitalo, Karin Molander och Junett Noren-Larsson, säger Kjell Grönlund. Jag tror samtliga nu funderar över sin framtid.

Uusitalo och Grönlund är även erbjudna att stå med på Vänsterpartiets lista i Bohuslän som oberoende kandidater för Vänsterpartister.

– Jag har suttit i fullmäktige i 31 år, och frågan är om det är roligt att sitta en mandatperiod till. Sedan skulle jag tycka att det var roligt att höra partistyrelsen centralt att beklaga att de uteslöt oss.

Karl Heydar hoppas kunna locka över Kjell Grönlund och de andra till Rättvisepartiet Socialisterna. Samtidigt tar Karl Heydar upp kampen mot sin mamma. Socialdemokraten Anna-Lena Heydar, kan komma att toppa listan i kommunvalet.

– Vi håller med varandra om vissa saker och Rättvisepartiet Socialisterna är öppna för att samarbeta med alla partier som vill stoppa nedskärningar, påpekar Karl Heydar.

MEST LÄST