Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Färgelanda anställer fem sjuksköterskor

Färgelanda kommun har gått med i ett projekt som ska göra det lättare att samarbeta inom vården. Fem nya sjuksköterskor anställs för att bland annat kunna hjälpa när ambulansen inte kan komma fram.

Från och med den 1 april är Färgelanda kommun officiellt med i ett vårdprojekt tillsammans med regionen som kallas Samverkande sjukvård.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Säg att SOS alarm får ett samtal där man larmar ut en ambulans, och får reda på att det kommer ta stund innan de kommer fram. Då kan larmet skickas till kommunens sjuksköterskor. De ersätter inte ambulansen, men i väntan på att den ska komma fram kan de åka dit och vidta de första åtgärderna, säger projektledaren Maria Klingberg.

För Färgelandas del är samarbetet särskilt viktigt. Faktum är att man under flera år varit en av de kommuner där ambulansen tar längst tid på sig att komma fram.

Fem nya sjuksköterskor kommer att anställas inom hemsjukvården. Totalt blir de nu 15 stycken.

– Utmaningarna är att organisera det på ett effektivt sätt, så att inte den övriga hälso- och sjukvårdsdelen blir lidande. Vi har fortfarande kvar ansvar för våra andra hemsjukvårdspatienter. Men med den ökade bemanningen tror vi att vi har eliminerat de flesta av riskerna, säger Monica Birgersson, kommunens socialchef.

För att kunna genomföra akuta insatser kommer personalen inom hemsjukvården att utbildats i akutsjukvård samt utrustats med bland annat defibrillator, syrgas och akutläkemedel.

– De får en tre dagars grundutbildning i hur de nya samverkansformerna ser ut och hur den nya utrustningen fungerar, säger Maria Klingberg.

Färgelanda går in som åttonde kommun i projektet som startade 2010. Strömstad och Tanum var först ut, och sedan dess har även Sotenäs, Munkedal, Mellerud, Åmål och Lilla Edet anslutit.

Beslutet att gå med togs av kommunstyrelsen i november. Monica Birgersson berättar att projektet finansieras av att kommunen investerar omkring 650 000 kronor. Kommunen kommer även få en startpeng från regionen plus pengar för varje utfört uppdrag.

Christina Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen, ser fram emot att få fler i personalstyrkan.

– Det har varit ett politiskt önskemål en längre tid at vilja gå med, men fram till nu har sköterskebemanningen inte räckt till i Färgelanda. De andra kommunerna är nöjda, och vi hoppas att vi också blir det, säger hon.