Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Svensk handel och den lokala företagarföreningen i Lysekil vill ha gratis parkering året runt.

Företagare kräver gratis parkering

Svensk handel och den lokala företagarföreningen i Lysekil vill att det införs fri parkering året om. I en skrivelse till kommunstyrelsen framför flera företrädare från de två organisationerna att det behövs åtgärder i centrum för att stimulera den lokala handeln.

Fri parkering gör det lättare för de boende i kommunen att kunna handla lokalt. För att hindra bilarna från att stå för länge i de centrala delarna av Lysekil föreslås en parkeringsskiva eller gratis sms-parkering.

"Hela Lysekils kommun skall leva, hela året, det måste prägla den lokala framtidsplaneringen." Det menar de som står bakom skrivelsen som är undertecknad av Helene Lycke och Martin Kyhlén i Företagarna i Lysekil och Hasse Ekbrand i Svensk handel.

– Vi tycker det är viktigt att framföra vår åsikt nu när det finns ett förslag på att höja avgiften, säger Helene Lycke. Jag tycker inte det är vidare välkomnande att ta ut en avgift för de som kommer hit på besök på sommaren. För många är det rent av ett irritationsmoment. Det är betydligt mer välkomnande att ha gratis parkering och jag tycker inte man får glömma bort att det handlar om en kort tid på sommaren.

Enligt Lycke är det inte meningen att man ska kunna stå hur länge som helst på en parkering utan en parkeringsskiva ska få trafiken att rotera.

Avgiften för parkering i Lysekils kommun har varit oförändrad sedan 2010 och har legat på tio eller 15 kronor i timmen under perioden 15 juni till 15 augusti. Det beslut som tidigare tagits i kommunstyrelsen innebär att avgifterna höjs med fem kronor i timmen från och med sommaren 2018. Det innebär att avgifterna blir 15 eller 20 kronor i timmen beroende på var man ställer sin bil.

Det är oklart om detta blir under fyra eller åtta veckor. I kommunstyrelsen fick Lysekilspartiet politisk majoritet för sin linje som innebar att höjningen skulle gälla fyra och inte åtta veckor. När ärendet var uppe i fullmäktige togs beslut att skicka förslaget på återremiss för att utreda konsekvenserna av att ta ut avgiften fyra i stället för åtta veckor.