Träblåsare. Ända sedan pojkåren har klarinetten varit ett av Karl-Åke Thuressons instrument. ”Jag spelar tenorsax också”, säger Karl-Åke, som var bara 14 år när han spelade i ett dansband första gången.
Träblåsare. Ända sedan pojkåren har klarinetten varit ett av Karl-Åke Thuressons instrument. ”Jag spelar tenorsax också”, säger Karl-Åke, som var bara 14 år när han spelade i ett dansband första gången.

En 90-årig ”strannare” från Vänliga gatan

Musiken har i hög grad präglat Karl-Åke Thuressons liv. Han började spela som liten pojke och är fortfarande flitig med sina instrument, klarinett och tenorsax. Han spelar i två orkestrar och övar varje vecka. Karl-Åke är 90 år ung.

ANNONS
|

Han låter sig inte stoppas av att han blivit en aning till åren utan spelar med både Metallorkestern i Lysekil och i Lysekils musikkår.

– Det är lika roligt att spela nu som förr, nästan roligare faktiskt, säger Karl-Åke. Vi har en duktig dirigent i Bengt-Åke Andersson, som är mycket inspirerande.

Hans musikaliska bana började med fiol när han var 8–9 år.

– Men jag gick rätt snart över till klarinett och kom med i Hunnebostrands gossorkester. Jag började där som tolvåring. I femtio år spelade vi på första maj förutom andra spelningar.

Karl-Åke skaffade en tenorsax och kom med i Rogers, en sextett som spelade dansmusik.

ANNONS

– Jag tror jag var fjorton år när vi spelade till dans första gången. Det var i Håle Folkets hus.

Under åren som följde åkte Karl-Åke runt till dansbanor, Folkets hus och folkparker i Bohuslän och Dalsland. Det finns knappast en festplats han inte spelat på.

Under några år tillhörde han musikkåren i Hunnebostrand och i femton år spelade han med Uddevalla stadsmusikkår under Erik Johansson.

– Det jag gillar mest är att spela dansmusik och jazz, då kan man improvisera och behöver inte vara så bunden av noterna, säger Karl-Åke, som också spelat med Hunnebos jazzklubb.

Han är en äkta ”strannare”, född och uppväxt i Hunnebostrand som han varit trogen hela livet. Han bor i föräldrahemmet på Svalgatan.

– Den kallades Vänliga gatan innan de hittade på gatunamnen här. Pappa Gustav byggde vårt hus i början av 1900-talet och jag byggde till när familjen växte.

Han gick i sjuårig folkskola och läste för prästen Marelius.

– Det var en präst som höll hela samhället i herrans tukt och för- maning. Vi konfirmander måste gå till kyrkan varje söndag för att inte dra på oss några prickar.

Karl-Åke började arbeta hos fadern i hans smedja hos Skandinaviska Granit.

– Jag lärde mig härda och vässa verktygen som stenhuggarna använde.

ANNONS

Efter lumpen började han på Wettergrens filial som pressare.

– Det var damkonfektion som tillverkades och när Schwartzman kom in i bilden blev det även herrkonfektion.

Efter 15 år i klädfabriken bytte Karl-Åke bransch och blev snickare, ett yrke han fortsatte med till pensioneringen. Han startade eget och gjorde bland annat vaggor till Pelle Pettersson-båtarna Vega och Albin 25. Det blev också många villabyggen och renoveringar.

– När jag gått i pension fortsatte jag med lite småplock så länge jag orkade, säger Karl-Åke.

Han har fiskat, tävlingssimmat och spelat tennis. Numera roar han sig med ett pokergäng en kväll i veckan.

– Vi är ett gäng som spelat poker i många år. Men det är inga höga insatser, vi har mest roligt och spexar, säger Karl-Åke, som följer med sin tid och surfar och skickar e-post på datorn.

Och låter en robotdammsugare sköta städningen.

Karl-Åke Thuresson

Fyller: 90 år 26 maj.

Yrke: Pensionerad snickare.

Bostad: Villa på ”Vänliga gatan”, Svalgatan i Hunnebostrand.

Familj: Fyra barn, nio barnbarn, nio barnbarnsbarn.

Intressen: Musik, sport, kortspel.

Favoriträtt: Dottern Elisabets kålpudding.

God egenskap: Snäll, har svårt säga nej.

Gillar: Familjen och musiken.

Ogillar: Snålhet.

Drömmer om: Har slutat drömma.

Kör: Toyota Avensis.

Facebook: Ja, men inte aktiv.

ANNONS