Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/6
ANNONS ▼

Mångsysslaren som siktar mot nya mål

Han var först både med ett kommersiellt gym och en hamburgerrestaurang i Uddevalla. Janne Brittelund har drivit mängder av projekt och företag.

Nu tar han det en smula lugnare, men har nya utmaningar i sikte.

– Jag tänker inte på åldern. Jag är och har alltid varit aktiv, gillar att kasta mig hit och dit och det fortsätter jag med även om jag råkar fylla 60, säger Janne, eller Jan-Olof, som han egentligen heter.

För ett par år sedan stod han vid ett vägval, att antingen trappa ner eller satsa på något nytt. Han valde det senare, köpte en fastighet, renoverade den och startade familjeföretaget Energi Hälsocenter.

– Det är ett gym där vi sätter hälsan i ett helhetsperspektiv. Kroppen, knoppen och själen är ju ett, säger Janne.

Han är en äkta Uddevallapojk. Började jobba när han av 14, fortsatte med det när han gick i skolan och tog studenten 1976. Det blev bankjobb i 13 år, samtidigt som han hade flera jobb.

– Jag tror det var sex andra jobb samtidigt på den tiden. Jag var fotomodell, renoverade hyreshus, var krogvakt, startade ett gym och lite till. Allt var så kul och inte alls jobbigt.

Han var också idrottsman, spelade fotboll i Oddevold och tävlade i kampsporter. Vann SM i taido i slutet av 70-talet. Svart bälte i karate tog han 1994. Redan tio år tidigare blev han förbundsinstruktör i Svenska bodybuildingförbundet och utbildade sig till personlig tränare.

År 1991 öppnade McDonalds på Torp med Janne som franchisetagare och chef. Under 17 års tid drev han de tre restaurangerna i Uddevalla och Stenungsund.

Ett av hans stora intressen är att renovera gamla hus. Han har drivit ett flertal sådana projekt, bland andra Sunds herrgård.

– Det har ibland varit fastigheter som fordrat alldeles för mycket jobb, men jag har sett en utmaning i det också, säger Janne.

För ett par år sedan köpte han en fastighet vid Undavägen och började renovera.

– Samtidigt funderade jag på vad vi skulle göra med den. Det blev en satsning på träning och hälsa tillsammans med hustru Ulrika och dottern Amanda. Sonen Alexander pluggar ekonomi tills vidare.

Gymmet är toppmodernt med allt det senaste som finns av träningsmaskiner. Det handlar om en investering i mångmiljonklassen. Ett tiotal instruktörer arbetar i före- taget som har 500 medlemmar och tillgång till läkare, naprapat och sjukgymnast.

– Det känns som att vara hemma nu, men livet är fullt av spänning. Jag har faktiskt ett par projekt på gång i helt andra branscher. Det ena blir aktuellt nu i vår, men det andra är på lite längre sikt.

Han tränar själv fem gånger i veckan. All träning han ägnat sig åt har dock haft ett pris.

– Jag har haft god hälsa genom livet, men allt hårdare träning kostade på, säger Janne och nämner skador i knän, höfter, armbågar, axlar, rygg.

Riktigt illa var det för några år sedan när han skadade ryggen på ett bygge.

– Jag opererades för diskbråck, blev bra och har återhämtat mig. Med hjälp av meditation och anpassad träning av styrka och kondition mår jag nu bättre än någonsin.

 

Janne Brittelund

Fyller: 60 år den 21 april.

Firar: Med fest på gymmet för medlemmarna.

Yrke: Egen företagare, entreprenör.

Bostad: Villa på Sunningen, sommarstuga i Grebbestad.

Familj: Hustrun Ulrika, barnen Amanda och Alexander.

Intressen: Träning och hälsa, miljö och natur, trädgården, musik.

Favoriträtt: En god piggvar med rätta tillbehören.

God egenskap: Engagerar mig i det jag gör.

Sämre egenskap: Svårt med balansen i engagemanget.

Dold talang: Kan klippa Bonsaiträden i min japanska trädgård och är bra på att få liv i till synes döda växter.

Kör: Audi Q 7.

Facebook: 1 069 vänner

MEST LÄST