Trebording. Vid sidan av musiken är hav och båtliv Gunnar Erikssons passion. ”Men den här norska trebordingen som jag seglat mycket med har gjort sitt”, säger han. Foto: Håkan Sannebro
Trebording. Vid sidan av musiken är hav och båtliv Gunnar Erikssons passion. ”Men den här norska trebordingen som jag seglat mycket med har gjort sitt”, säger han. Foto: Håkan Sannebro

Professorn i körmusik aktuell i ny biografi

Hans liv är helt präglat av musik. I över 60 år har det varit körmusik varje dag för Gunnar Eriksson, Ljungskile, en nestor inom svensk körmusik. På måndag fyller han 80 år och är fortfarande aktiv, utbildar, arrangerar, komponerar, leder och inspirerar.

ANNONS
|

– Musik är kul, roligt att hålla på med. Jag har aldrig funderat över om den har någon djupare mening än att hjälpa oss förstå livet. Jag ser musiken som något självklart, säger Gunnar Eriksson.

–Det gäller att skapa sig en mening med livet och musiken är ett behändigt sätt att göra det på, säger han.

Han tillhör en musikalisk släkt, född i Bengtsfors, uppvuxen i Dingle. I ungdomen spelade han olika instrument på gehör tills han kom till folkhögskolan i Ljungskile och lärde sig läsa noter.

– Då var jag inne på att bli gymnastiklärare, men en lärare på skolan tyckte att jag skulle bli musiklärare och så fick det bli.

ANNONS

Efter studier på Musikaliska akademien i Stockholm blev han musiklärare i Ljungskile. På 1970- talet kom han till Musikhögskolan i Göteborg där han blev professor i körmusik och fortfarande undervisar en dag i veckan. Under många år arbetade han på halvtid och reste runt som frilansande körledare.

– Under den tiden hann jag faktiskt med att arbeta i de flesta världsdelarna, men mest på Europa.

Efter avtalspension fortsatte han arbeta som om inget hänt.

– Jag tycker att jag har varit pensionär jättelänge, men det märker jag egentligen inte eftersom jag fortsatt jobba hela tiden, säger Gunnar.

Redan 1963 bildade han Göteborgs kammarkör som han fort- farande leder. 1980 bildade han Rilkeensemblen. Senaste konserten med kammarkören hade han för några veckor sedan i Köpenhamn.

– Vi framförde då musik som komponerats för kören av den danska jazzmusikern och ton- sättaren Lisbeth Diers.

Gunnar Eriksson är aktuell i en bok som presenteras på Litteraturhuset i Göteborg den 23 maj, en vecka efter 80-årsdagen. Boken är redigerad av musikförläggaren Bo Ejeby med titeln ”Röster och ekon”.

– Boken bygger på intervjuer med mig under årens lopp och sådant jag själv har skrivit. Den innehåller också foton och teckningar jag gjort. Jag debuterade faktiskt som tecknare när jag var sju år och fick en teckning av en segelbåt publicerad i Bohusläningen.

ANNONS

Det är just båtar som är hans stora passion vid sidan av musiken. Detta alltsedan han byggde den första badbåten av masonit.

– I Dingle satt jag och seglade på gräsmattan, ett intresse som blommade upp när jag kom till Ljungskile. Det har blivit åtskilliga båtar sedan dess och jag seglar fortfarande.

Helst ska de vara träbåtar, som Gunnar tycker kan vara lika vackra på land som i vattnet. I trädgården ligger hans norska trebording som dock inte är seglingsbar längre. Han erkänner att han gjort ett avsteg från träbåtslinjen.

– Jag har en Albin78 ihop med min kompis Anders Dejke. En plastbåt är ju trots allt lättare att underhålla än en träbåt.

Genom åren har Gunnar Eriksson fått en stor mängd priser och utmärkelser, till exempel konungens medalj i 8:e storleken år 2009 och Bohusläningens kulturpris 2001.

Fakta: Gunnar Eriksson

Namn: Johan Gunnar Eriksson.

Fyller: 80 år den 16 maj. Familj: Tre söner, Pär, Anders och Mats, tre barnbarn.

Yrke: Musikant och körledare.

Bostad: Villa i Restenäs.

Intressen: Musik, poesi, båtar och sjöliv.

Favoriträtt: Ärtsoppa och pann- kakor.

God egenskap: Kreativ osäkerhet.

Sämre egenskap: Lite otålig.

Gillar: Stekt ägg i en båt.

Ogillar: Maktfullkomlighet.

Dold talang: Kunde gå på händer förr.

Drömmer om: Att få fortsätta hitta på.

Kör: BMW.

ANNONS