Hakon Långström, präst i Svenska kyrkan, skriver veckans Mellan raderna.
Hakon Långström, präst i Svenska kyrkan, skriver veckans Mellan raderna.

Helgdagen som försvann

Helgdagen annandag pingst har försvunnit, men den finns kvar som kyrklig helgdag.

ANNONS
|

Helgdagen annandag pingst har försvunnit. Rätt. Och fel! Den har försvunnit som helgdag, så kallad röd dag, i våra almanackor, en arbetsfri dag för dem som har femdagarsvecka. Istället har nationaldagen den 6 juni blivit en röd dag. En ny arbetsfri dag – om den inte infaller på en söndag förstås.

Men annandag pingst har inte försvunnit som kyrklig helgdag! Den finns kvar i vår evangeliebok och enligt min mening ska det hållas gudstjänst den dagen. Men den vanliga tiden klockan elva kan på en del ställen passa mindre väl. När jag var domprost i Stockholm och helgdagen försvann ut ur almanackan, lade jag gudstjänsten i Storkyrkan på kvällen, för att de som arbetat under dagen skulle kunna komma.

ANNONS

Så var det i urkyrkan. Innan kristendomen blev en av staten erkänd religion i romarriket måste de kristna arbeta på söndagen och fick fira gudstjänst på morgonen före arbetet eller på kvällen efter.

Annandag pingst har ett härligt tema: Andens vind över världen. Med Anden menas förstås Guds helige Ande. Hans verktyg är Guds ord. De ord Jesus talade så som hans himmelske Fader lärt honom. Och de ord som Den helige Ande ingav Bibelns författare. Deras temperament, bakgrund och sammanhang lyser igenom, men det är ord av himmelskt ursprung de skrivit ner.

På annandag pingst får vi höra om när Petrus – som varit så rädd – frimodigt predikade på pingstdagen. Han sade: ”Hela Israel skall vara förvissat om att Gud har gjort honom till Herre och till Messias, denne Jesus som ni har korsfäst”.

Och Lukas fortsätter i Apostlagärningarnas andra kapitel: Orden träffade dem i hjärtat och de frågade Petrus och de andra apostlarna: ”Bröder, vad skall vi göra?” Petrus svarade: ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn så att ni får förlåtelse för era synder. Då får ni den helige Ande som gåva. Ty löftet gäller er och era barn och alla dem långt borta som Herren vår Gud vill kalla.”

ANNONS

Det som i Bibel 2000 översatts med ”orden träffade dem i hjärtat” heter i Carl den tolftes Bibel ”fingo de ett styng i hjertat”. Känner du igen talesättet?

Det viktiga är att när orden från Gud träffar oss i hjärtat – vi som hör till ”dem långt borta som Herren vår Gud vill kalla” – så ska v i göra som apostlarna lär. Omvända oss, låta Den helige Ande vända oss mot Gud, bli gudstillvända.

Den helige Ande visar alltid på Jesus. Han som säger i en av annandagens evangelietexter: ”Jag är ljuset som har kommit hit i världen för att ingen som tror på mig ska bli kvar i mörkret.”

Så – visst har annandag pingst ett viktigt budskap! Och temat som låter så poetiskt skönt på svenska är en ordlek på grekiska, för ande och vind är samma ord! Pneuma. Vi har det som lånord i pneumatik, att reglera och styra med luft.

Vi ser inte luften, vi ser inte vinden, men vi märker deras verkan. Så är det också med Anden vars vind blåser över hela världen.

ANNONS