Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hakon Långström
Hakon Långström, präst i Svenska kyrkan, skriver veckans Mellan raderna.

Kyrkan behöver ständigt kalibreras mot Guds ord

Jesus varnar oss för skenet. Skenet av att allt står rätt till i kyrkan, i den enskildes liv.

"Låt mig slippa dina psalmer, jag vill inte höra ditt strängaspel!"

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det är inte en gudstjänsttrött människa som utbrister detta, det är Herren Gud själv genom profeten Amos (5:23). Gud vämjes vid en gudstjänst som är riktigt utförd men där livet inte är rätt. När man lever på tvärs med Guds vilja så vämjes Gud, tål inte sången som då bara blir buller. ”Låt rätten välla fram som vatten och rättfärdigheten som en outsinlig ström” fortsätter han.

Jesus varnar oss för skenet. Skenet av att allt står rätt till i kyrkan, i den enskildes liv. Vad hjälper det en kyrka att ha aldrig så vackra skrudar, sånger, rörelser, konstverk om man inte är noga med att ha rätt lära och rätt liv?

Hur ska vi veta vad som är rätt lära och rätt liv? Det visar oss Bibeln. Varje kyrkolära som inte står i överensstämmelse med den är falsk. Och handlandet ska vara i överensstämmelse med vad Gud sagt i sitt ord. Därför behöver både kyrkan och den enskilde ständigt kalibreras mot Guds ord. Pröva sig själv, låta den helige Ande visa vad som är fel och visa vem som kan avhjälpa: Jesus. Och så bekänna, be och ta emot förlåtelse.

När Jesus säger hårda ord om sin tids fariséer och skriftlärda är det för att de sätter skenet före livet. De vill ha beröm. De är noga med riten och med klädseln, men inte med livet. De lever inte som de lär. Och Jesus säger att lärjungarna ska göra det som de i överensstämmelse med Mose lär, men inte ta efter deras liv. Gudstjänsten, bönerna och sångerna ska komma ur ett Gudstillvänt hjärta. De ska inte komma ur ett behov av att glänsa och få beröm.

Här har våra kyrkor mycket att besinna. Och hur är det med var och en av oss? Låt oss pröva oss inför Guds ord. Jesus har skaffat förlåtelse för allt sken, allt felande. Han vill med den helige Andes hjälp omvända och omforma till Jesuslikhet. Då springer äkta lovsång fram, gudstjänsten blir skön, liturgin blir vacker inifrån. När yta blir djup. När vi som aposteln Jakob skriver inte bara hör Guds ord utan också gör efter det. När vi slutar göra det onda och lär oss göra det goda. När vi strävar efter rättvisa, stöder den förtryckte och den förföljde. Kort sagt stöder och bär dem som bäst behöver vårt stöd och vår hjälp. I stilla ödmjukhet älskar Gud över allting och vår nästa som oss själva.

Vi behöver läsa Bibeln. Profeterna fick inte bara uttala domsord, de fick också förmedla tröst. Mose lärde inte bara lag utan också evangelium. Han fick liksom i fjärran skåda den frälsare Gud skulle sända när tiden var fullbordad. Sedan fick Mose vara med på förklaringsberget, se Jesu härlighet, tala med honom och höra rösten från himlen ”Denne är min älskade Son i vilken jag har behag”. I Mose efterföljd har Gud gett oss ett läroämbete i kyrkan för att Guds ord ska bli förkunnat, för att dop och nattvard ska rätt förvaltas och själar vårdas. I väntan på den stora gudstjänsten i himlen, där allt lyser men inget är sken, där lovsången aldrig tystnar inför Guds ansikte.

MEST LÄST