Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Dan Blesssed, pastor i Pingstkyrkan i Uddevalla, skriver veckans Mellan raderna.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Våga drömma

Sverige – världsmästare i fotboll. Hur låter det? ”Befängt”, säger någon. ”Orealistiskt”, säger en annan. Kanske, men det finns också en chans att det du läste kan bli en verklighet. För våra killar i landslaget drömmer om och tror verkligen att de kan ta VM-guld.

Nej, detta ska inte bli en sportkrönika - även om jag är sugen - men jag tänker ta chansen att lyfta kraften i en dröm och vision. För än så länge är det bara just det. En dröm. En målbild om en önskad framtid. Men underskatta inte en vision. Den kan bära väldigt långt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

”Utan vision förgås folket” säger Bibeln. Utan en tydlig bild av framtiden som ger dig energi, så kan du och jag tappa modet, tappa fokus, tappa riktning. Det är så viktigt att mitt i vardagens slit kunna lyfta blicken och påminna sig själv om varför man gör någonting.

Det gäller idrottsmän som pressar sig själva till det yttersta. Det gäller politiker som viger sina liv åt att förändra samhället. Men det gäller även dig och mig. Att påminna sig om vart man är på väg. Har du en vision för ditt liv? Har du ett mål och en mening med den resa du gör här på jorden?

Jag tror att varje människa har ett syfte. Jag tror även att Gud planterar drömmar och talanger i varje människa. Nedlagda för att de ska ge en inneboende riktning. Driva oss åt ett visst håll. Ett av vårt livs kanske viktigaste uppgifter är att få fatt på den där drömmen i hjärtat. Vad är det som vi djupast längtar efter? Vad är det som skapar en enorm energi och glädje i mig när jag tillåter mig själv att drömma?

Någonstans där finns kärnan. Att få tag på sin dröm, definiera den och sedan staka ut resan för att försöka nå dit är väldigt tillfredsställande. Inte alltid lätt. Inte alltid spikrakt. Men den ger oss en inre kompass som hjälper oss att prioritera, göra uppoffringar och gräva fram det där lilla extra.

Djupast sett så börjar resan hos Gud. När du lär känna honom och han får visa dig vem du verkligen är och vad ditt egentliga syfte är, då klarnar bilden. Hos honom faller bitarna på plats. Din skapare vet ditt syfte. Din himmelske far känner dig. Han vill visa drömmen för dig.

När du börjar ana vad du egentligen längtar efter, så våga drömma! Låt inte någon se ner på dig för att du lyfter blicken. Låt inte jantelagen få tag i ditt sinne så du inte tror att du är något. Låt inte tillfälliga bakslag stoppa dig. Fortsätt jaga din dröm!

Tänk om Thomas Edison slutat försöka uppfinna glödlampan efter 50 försök? Tänk om Martin Luther King Jr slutat stå upp för allas lika värde för att någon hotade honom? Tänk om Jesus gett upp sin dröm om att ge sitt liv för dig och mig, bara för att det var kamp och smärta? Ge inte upp! Fortsätt drömma!

Men tänk om inte drömmen blir sann? Då kastar jag väl bort mitt liv? Nej. Även om din dröm inte uppnås av dig själv, så kan det ju vara så att du banar väg för någon som kommer efter dig? Du börjar trampa upp en stig som någon kan fortsätta på. Ett liv som drivs framåt av en dröm är ändå så mycket lyckligare, än ett liv utan riktning och mening.

Om inte landslaget vinner ett VM-guld nästa vecka så kanske de gör det om fyra år? Eller om åtta, tolv eller 16 år? Den som inte vågar drömma och kämpa för det, kommer heller aldrig att komma till målet. Så våga drömma! Våga betala priset. Våga springa mot målet för att vinna segerkransen.