Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En kärlekshistoria. På onsdag visar Filmis Roy Anderssons debutfilm från 1969. bild:pressbild

Filmfrossa när Filmis fyller 5 år

I fem år nu har Uddevalla filmstudio visat film för törstande cineaster. Denna höst är det extra mycket film.

Fem år, 212 filmer, 13 400 besökare. Så ser statistiken ut när Filmis summerar deras fem första år. I dag har filmstudion 300 medlemmar. Beslutet att satsa på alternativ film i Uddevalla visade sig alltså vara en god idé.

– För mig är det ett tillräckligt bra bevis på att verksamheten fyller en funktion. Det finns många andra sätt att se på film idag, men det ger ett mervärde att gå på bio och se film tillsammans, säger ordföranden Mikael Nilsson i en intervju med 7 Dagar tidigare i höst.

Filmsäsongen har redan dragit i gång för hösten och den som hunnit titta i programmet kanske har märkt att det är lite tjockare än tidigare. För när filmstudion nu går in på sitt sjätte år och sin elfte säsong har de lite extra filmvisningar att lägga till de ordinarie söndagsfilmerna på Bohusläns museum. I ett samarbete med Cinemateket, Svenska Filminstitutets organisation för filmklassiker, kommer fem klassiker att visas. Först ut den fjärde oktober är Nosferatu. Till dessa filmvisningar krävs inget medlemskap.

I samband med utställningen Hjärtats rum på Bohusläns museum har Filmis fått uppdraget att visa kärleksfilmer. Näst på tur, 20 september, är Roy Anderssons En kärlekshistoria från 1969.

Finlands 100- årsjubileum uppmärksammar Filmis med några finska filmer och som tidigare blir det även gratis film för de yngre under höstlovet. Dessutom är det filmquiz en gång i månaden.

Bland höstens filmer nämner Mikael Nilsson Oscarsvinnaren Moonlight och Ken Loachs samhällskritiska Jag, Daniel Blake, som vann Guldpalmen i Cannes förra året.

– Vi vill inte bara erbjuda en trevlig eftermiddag, utan visa filmer som väcker känslor och låter människor ta del av andras verklighet och olika kulturer.

Denna söndag är det "publikens val" med filmen Manchester by the sea från 2016.