Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Centrumvärnare. Sofia Ström, Bengt Alm och David Alfredsson i styrelsen för Bäveåns nedre fiskevårdsområdes förening.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Fiskestopp ska lyfta laxfisket på sikt

Laxfisket stoppas tillfälligt i Bäveån. Syftet är att på sikt få liv i sportfisket i centrum igen.

Laxfisket stoppas alltså i Bäveåns nedre fiskevårdsområdesförening. Syftet är att få liv i laxen igen på allvar och allt vad det kan innebära av sportfiske i centrum.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det gäller ju att ta vara på vattenfördelen i centrum, som vi faktiskt har Uddevalla, utan att riktigt utnyttja. Hela livet i centrum kan må gott av om vi kan få igång fisket även här inne, menar fiskevårdsområdets ordförande Bengt Alm.

I styrelsen sitter också kommunens skogsförvaltare David Alfredsson och kommunekologen Sofia Ström.

Allihop är lika angelägna av att få liv i Bäveåns fiske.

– Om inte annat så kan det vara en viktig pr-åtgärd för centrum, som drar människor hit in hit för att handla, gå på restaurang eller kanske bara ströva omkring, menar Alfredsson och Ström.

Det var under mötet på tisdagen som fiskevårdsområdesföreningen beslutade om ett, till att börja med, tvåårigt laxfiskestopp i hela Bäveån från Uddevalla centrum upp till Älgeporsen – en sträcka på cirka fem kilometer. I ån simmar åtskilliga arter, men just laxen är på upphällning, trots sedan tidigare vidtagna åtgärder.

– Stenblocken som placerats ut i ån, i den del som flyter igenom centrum, har lagts där de ligger för att ge laxen viloplatser på vägen upp motströms. Längre upp finns två laxtrappor (det första ligger vid kraftverket i Hasselbacken), för att fisken ska kunna ta sig längre upp och leka, berättar David Alfredsson.

De har funnits där i åtskilliga år och elfiske längre upp i Bäveån visar att de finns smolt (smålaxar) på tillväxt. Men av någon anledning är stammen mager i Bäveån. Ån rinner från källan Mjövattnet på Herrestadsfjället igenom Uddevalla och ut i Byfjorden.

Nu hoppas man på att få liv i sportfisket i den del som rinner mellan Södra och Norra Hamngatan, samt i Hasselbacken. Laxfiskestoppet inträder den 1 april och gäller tills vidare under två år.

Men också landskapet på båda sidor om ån, lite utanför centrum, bjuder på fina strövområden som är skyddade som naturreservat. Hela Bäveån Nedre är ett naturreservat som omfattar 70 hektar mark.