Fler brev ska få komma fram senare

Det ska få dröja längre innan brev kommer fram. Det tycker regeringens utredare, som föreslår att 95 procent av breven ska levereras inom två arbetsdagar i stället för som i dag, att 85 procent av breven ska levereras nästa dag.

ANNONS
|

Sedan millennieskiftet har antalet skickade brev i Sverige minskat med 30 procent och utvecklingen förväntas fortsätta. I samband med detta behöver brevets värde "stärkas" anser regeringens utredare Kristina Jonäng, som vill att dagens två krav på hur lång tid brev får dröja ändras till ett.

I dag ska 85 procent av breven levereras nästa dag och 97 procent inom tre arbetsdagar. Jonäng föreslår att 95 procent av breven ska levereras inom två arbetsdagar. Hon pekar på att det här skulle innebära en "kvalitetshöjning", eftersom färre brev skulle få ta tre dagar på sig att komma fram. Det skulle bland annat kunna innebära att Postnord kan minska antalet transporter med flyg.

ANNONS
- Det är en jättestor kostnad och dessutom ett stort miljöproblem om brevmängderna minskar och så ska man ändå ha en fast kostnad för flyg. Jag ser det som en kvalitetshöjning - tillförlitligheten ökar när alla brev kommer fram inom två dagar. Men det är också en kostnadsminskning för Postnord och en miljövinst för samhället, säger Kristina Jonäng till TT.
"Fel riktning"

Samtidigt skulle de nya kraven också innebära att fler brev får ta längre tid på sig, och det är något som inte känns bra, tycker Sven-Erik Österberg, landshövding i Norrbottens län.

- Det verkar fel riktning att gå i ett samhälle där vi behöver allt snabbare kommunikationer. Varför ska man trappa ner det här? säger han.
- Vi har frågat massvis med branschorganisationer, företag och kommuner och spontant vill alla att breven ska komma fram snabbt. Om man då pressar dem lite och frågar vad snabbt är, svarar många småföretagare att det är två till tre dagar, säger Kristina Jonäng.
Olika synpunkter

I förslaget ingår också att pristaket behålls.

- Det betyder att den som är helt beroende av att skicka brev får en hygglig garanti om att priset på frimärke är någorlunda lågt också i framtiden, säger Jonäng.

Förslaget, som ingår i ett första delbetänkande, ska nu skickas ut på remiss innan regeringen tar ställning i frågan. IT-minister Mehmet Kaplan (MP) väntar sig stor spridning i synpunkterna:

- Jag tror hela spektrat kommer att komma upp, det beror på vilken instans som svarar. Men allt det ska vi ta upp och bereda sedan kommer vi komma fram till en ställning i frågan. Regeringens prioritet är att i hela vårt avlånga land ska man ha tillgång till goda kommunikationer, det är vår ingång i detta, säger han till TT.
ANNONS