Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

stockholm

Flum förhindrar inte terrorism

Postmoderna teorier och fritidsgårdar gör inte Sverige säkrare.

Försvarshögskolan har gjort en unik studie om svenskar som ansluter sig till jihadistgrupper i Syrien och Irak (14/6). Till skillnad från föregående rapporter i ämnet, vilka bygger på uppskattningar, har Försvarshögskolans Linus Gustafsson och Magnus Ranstorp analyserat hårddata från Säkerhetspolisen.

Mellan 2012 och 2016 reste 267 personer till Syrien och Irak för att ansluta sig till islamistiska terrorgrupper, framförallt IS. Under tiden har resmönstret förändrats på flera sätt. Det kanske mest uppseendeväckande är att terrorturerna har minskat rejält sedan 2014.

Gustafsson och Ranstorp nämner några tänkbara förklaringar. De senaste årens militära bakslag gör att IS kalifat inte längre framstår som en blivande islamsk stormakt. Även om inga säkra slutsatser kan dras, konstaterar Gustafsson och Ranstorp att svenska myndigheters insatser har stoppat ett antal terrorresenärer.

Sedan 2014 har tonen i den svenska politiska debatten förändrats. Vänsterns recept mot extrem islamism – bidrag, fritidsgårdar och flummiga toleransprojekt – stöter allt oftare på mothugg.

Visst vill vissa kommunpolitiker fortfarande välkomna IS-krigare hem med förtur i bostadskön och en betald praktikplats. Men de blir allt färre, och de konstruktiva lösningarna desto fler. Lagskärpningar mot terrororganisering, ökade möjligheter till avlyssning och delande av information lär åtminstone inte ha varit kontraproduktivt.

Vänsterprofiler kommer säkert att dra slutsatsen att ännu mer ekonomisk omfördelning behövs utifrån faktumet att sju av tio svenska IS-rekryter har bott i ett särskilt utsatt område. Postmoderna debattörer kan tolka vissa siffror i rapporten – till exempel att 66 procent av terrorresenärerna är födda utomlands eller att nästan alla har minst en utlandsfödd förälder - som ett bevis på att det svenska samhällets institutionaliserade rasism föder hat hos invandrare.

Enligt Gustafsson och Ranstorp har 49 svenska terrorrekryter dött. 106 stycken har återvänt från Irak och Syrien, och 112 stycken är kvar i området. De måste straffas för sina brott. Och förhindras att begå nya terrordåd. Då hjälper inga fritidsgårdar. Vänsterns väg är en återvändsgränd.

MEST LÄST