"Flummigt på sjön utan båtkörkort"

Ett regeringsbeslut om ett obligatoriskt körkort till sjöss ligger i malpåse. Det är synd tycker båtskribenten Lasse Bengtsson. Nu får man förlita sig på att båtägarna tar förarbevis frivilligt.

ANNONS
|

– Båtlivet utvecklas raskt. Man måste styra upp det lite grann, legalisera båtfrågan och ge Kustbevakningen och sjöpolisen möjlighet att ingripa. De måste kunna stoppa vettvillingar, säger Lasse Bengtsson, Ulvesund, båtskribent och krönikör i tidningen Båtliv. Han har också tidigare varit ordförande i Västkustens båtförbund.

Lasse Bengtsson har önskemål om ett obligatoriskt körkort på sjön. Ett körkort som man, i likhet med körkort för bil, skulle kunna dra in om föraren missköter sig. Som det är just nu kan det bli väldigt märkligt, menar han och ger ett exempel:

– Man kan sätta en tioåring i en väldigt snabb båt, och man har rätt till det, så länge tioåringen följer sjölagarna. Det känns lite flummigt, säger Lasse Bengtsson.

ANNONS

Svenska båtunionen har tagit fram ett förslag om obligatoriskt båtkörkort, ett förslag som förra regeringen utredde.

– Sedan hamnade utredningen i en byrålåda, säger Lasse Bengtsson.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd har hand om frågan. Hon meddelade i våras att hon tänker låta den ligga kvar i byrålådan.

Nu är båtfolket hänvisade till att ta frivilliga förarbevis på sjön, en möjlighet som har funnits i många år.

– Minst 350000–400000 båtägare, har ett förarbevis, säger Lasse Bengtsson.

Utbildning för förarbevis kan man få på nätet eller genom att gå kurs. Man får grundläggande kunskaper i bland annat navigation, väjningsregler och att ta ut rätt kurs. På slutprovet, som består av 50 frågor, räcker det att man har 60 procent rätt. Klarar man det får man en blå intygsbok från Nämnden för båtlivsutbildning.

Lasse Bengtsson däremot har skaffat sig mer utbildning än så. Han har kustskepparexamen.

– Du får inte ut så mycket av ditt båtliv om du inte har kunskaper, säger han.

Sjösportskolan i Göteborg erbjuder förarintygskurser både på distans på nätet, som intensivkurs i Göteborg, och som helgkurs i Lysekil

Det finns också möjlighet att ta förarintyg som kvällskurs inom olika studieförbund.

Förarintyg för fritidsbåt utfärdas till den som genom prov visat sig ha teoretiska kunskaper om bland annat sjövägsregler, navigation och båtlivskunskap.

Provet är skriftligt, men kompletteras även med muntligt förhör.

Åldersgränsen är att sökande ska fylla tolv år innevarande år.

Grundläggande kunskaper i första hjälpen samt hur man läser av vindriktningar och ovädersmoln ingår också.

Nästa steg, kustskepparintyget, innebär en mycket noggrannare och mer detaljerad kunskapskontroll.

Källa: Nämnden för båtlivsutbildning (TT)

ANNONS