Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Späckat schema blir det under veckan för fredspristagaren Kailash Satyarthi. Ett besök till Tanum får vänta.

Fredspris på avvägar

Än en gång har Nobels fredspris delats ut till fel mottagare.

Utan tvivel är de två pristagarna från Indien och Pakistan värda allt stöd och beundran för sitt civilkurage och sina humanistiska gärningar, men Nobel ville belöna något mer precist: arbete för förbrödring mellan folken, för nedrustning och för att anordna fredskonferenser. Han betecknade de önskade pristagarna med ordet ”fredsförfäktare”, vilket bör betyda aktiva kämpar för fred.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Trots volymer av kritik, främst från Fredrik Heffermehl, och otaliga påpekanden har norska nobelkommittén ständigt undvikit frågan om ned rustning, det vill säga antimilitarism. Folketinget skall utse medlemmar till nobelkommittén och har utsett några av sina egna. Det är politiker som är bundna av medlemskap i Nato, en organisation som bedriver ständig upprustning och löser problem endast genom ultimatum, hot och krig.

Tänk er att nobelprisen i medicin, fysik, kemi och litteratur delades ut av politiker i Sveriges riksdag. Det är dags att skapa en nobelkommitté för fredspriset bestående av fredsforskare och fredsaktivister.

Dessutom bör Nobelstiftelsen i Stockholm avkrävas ansvar för förskingrade medel avsedda för fredspristagare i enlighet med Nobels testamente. Under tiden delar Fredsrörelsen på Orust årligen ut ett Folkets Nobelpris för Fred till en välförtjänt mottagare.

Erni & Ola Friholt

Fredsrörelsen på Orust

MEST LÄST