Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Fungerande vapen försvunna från Uddevallamuseum

Vart har vapnen tagit vägen? Det undrar nu chefen för Bohusläns försvarsmuseum, Mikael Hultengren, sedan ett företag hämtat dem för att göra dem obrukbara. Det var för ett år sedan.

– Men vi har ju kvitto på vapnen som lämnats ut, säger förre regementschefen Lars Andreasson, som avrundat sin militära karriär med att som pensionär vara ordförande för museistiftelsen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Redan 2007 inventerade personal från Sveriges försvarshistoriska museer, SFHM, vapnen i Bohusläns försvarsmuseum inne på det gamla regementsområdet. Det berättar Hultengren, som nu lätt oroad konstaterar att det är han själv som haft licensen på vapnen som nu efterlyses. Inte förrän på hösten 2009 anlände en transport som arrangerats av kaptenen Robert Hellner i Göteborg, som utfört detta åt armémuseum.

– Vapnen lämnades i Göteborg till försvarets logistikavdelning. Enligt uppgift skulle de vidare till Sala, minns han.

60-tal vapen borta

Transporten i Uddevalla tog rubbet i museet; kulsprutor, k-pistar, revolvrar, maskingevär – totalt ett 60-tal vapen som skulle göras ofarliga.

Som Hellner uppfattat det hela var allt en fråga för Armémuseet i Stockholm. Men chefen där, Eva-Sofie Ernstell, känner inte igen historien.

– Man sade att vårt museum inte fyllde kraven för varken larm eller vapenkasuner. Men man har också beslutat att alla museivapen ska pluggas, berättar Hultengren.

Med på transporten följde också ett tjugotal sablar från 1800-talets slut.

– Man förklarade att de skulle användas av högvakten i Stockholm, minns Hultengren.

Irritation

Nu verkar allt ha försvunnit. Åtminstone vet inte försvarsmuseets folk vart dyrgriparna skickats. När vi efterlyser dem uppstår irritation.

– Jag bedömer att det inte är någon fara. Vi har ju kvitton. Men vi vill så klart veta när vapnen kommer hem igen, säger förre överstelöjtnanten och regementschefen i Uddevalla, Lars Andreasson.

Museichefen berättar om upprepade, misslyckade försök, att få reda på vart vapnen skickats.

– Man kan inte annat än att fundera på vad som hänt. Är det realistiskt att vi ska ha en så tung byråkrati så ingen kan upplysa om vart våra museivapen skickats? Till slut får man fundera över om det här är en polisiär fråga eller inte, säger Mikael Hultengren.