Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Knäckt. Den åtta meter höga fyren kastades 30 meter bort av stormen Egon.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Fyren slets loss – flög 30 meter

Den åtta meter höga fyren på ön Tån har stått pall sedan 1973. Under natten till söndagen knäcktes den av stormen Egon. – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Göran Winge som ansvarar för driften av fyren.

Lotsarna trodde knappt sina ögon när de på söndagsförmiddagen såg att den åtta meter höga fyren på ön Tån, i inloppet till Brofjorden, hade knäckts och slitits loss från sitt betongfundament.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

30 meter bort hittades fyrtornet med vågorna sköljandes över sig på granitklipporna.

– Det ser inte vacker ut, den har stått här i över 40 år så det är väl lite unikt att den gav sig och for iväg 30 meter, säger Göran Winge, verkstadsförman vid Fiskebäcksviks lotsstation.

Den åtta meter höga fyren står på ön Tån mellan Kornöarna och fyrarna Dynabrott och Brandskär som är inseglingsfyrarna till Brofjorden vid Lysekil.

– Den är tre våningar hög och väger flera ton även om en del är i plast. Det är platsen som gett sig och sedan har vågorna varit så pass kraftiga att fyren har knäckts innan vinden tagit tag i den och kastat den 30 meter bort, säger Göran Winge.

Efter stormen finns nu bara betongfundamentet kvar.

– Fundamentet är gjutet i betong med trappan upp till fyren. Det är det enda som är kvar förutom lite sladdar. Resten ligger 30 meter bort med all utrustning i, så det här blir ingen billig historia, säger Göran Winge.

Vid fyren fanns även en radar och en vindmätare uppsatta i en mast.

– Allt är helt utslaget konstaterar, Göran Winge.

Förutom fyren på Tån berättar han att flera fyrar har drabbats av stormen.

– Vi har haft flera kabelbrott ute vid de stora fyrarna och just nu är det inte mycket som fungerar, säger han.

Trots att fyren på Tån är knäckt kommer sjöfarten att flyta på som vanligt.

– Den fortgår med de brister vi har nu. Men det här måste åtgärdas snarast och huvudkontoret i Norrköping tar nog tag i det här direkt säger Göran Winge.

Tillsvidare räknar han med att en tillfällig fyr får sättas upp på Tån.

– Men just nu blåser det fortfarande så mycket att det blir svårt att gå i land där överhuvudtaget. Vi får avvakta och se vad som händer, men det lär inte bli någon riktig dyr där förrän tidigast i vår, säger Göran Winge.

Under de 28 åren han arbetat med fyrar har han aldrig varit med om något liknande som helgens storm.

– Det handlar om jättekrafter. Vinden var precis exakt så att vågorna tog tag i fyren och som mest blåste det 38 meter per sekund. Jag har aldrig varit med om något liknande som att en hel fyr blåser bort, säger Göran Winge.