Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Thomas Stenström firar nationaldagen på Kungsträdgårdens scen i Stockholm. Han är en av tre nominerade till årets Ted Gärdestads-stipendium.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Gärdestadstipendiet nära för Thomas

  Tre år i rad har Thomas Stenström turnérat med sommarsoulbandet Hotter Than July. Den här sommaren kan bli genombrottet för hans egna låtar. Nationaldagen firar han i Stockholm på Kungsträdgårdens scen, och kanske lämnar han den som årets Ted Gärdestadsstipendiat.

  – Man kommer liksom inte undan Ted Gärdestad, menar Thomas Stenström

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  – Han kommer alltid att vara en inspirationskälla för mig och alla som skriver musik på svenska.

  Sedan 1999 har ett stipendium till Ted Gärdestads minne delats ut till unga lovande musiker som skriver musik i artistens anda. Initiativtagare bakom stiftelsen som delar ut stipendiet är gitarristen Janne Schaffer och Teds bror, Kenneth Gärdestad.

  Thomas Stenström från Uddevalla är en av de tre som är aktuella för årets stipendium.

  Äran viktigast

  Framförallt är det ju en stor ära, säger Thomas Stenström, och nämner checken på 100 000 kronor som en bisak.

  – Om jag vinner kommer jag att använda pengarna för att satsa på min musik.

  Thomas vill helst låta den som lyssnar beskriva hans musik, men de raka texterna som Ted och Kenneth Gärdestad inspirerat honom till kläs med toner som influerats av soullegender som Stevie Wonder, Otis Redding och Marvin Gaye.

  – Jag har alltid skrivit egen musik. Nu har jag bestämt mig för att satsa stenhårt på den och komma ut och spela så mycket som möjligt.

  Kompisarna i Hotter than july hänger med på tåget – ungefär tre fjärdedelar av bandet står bakom Thomas när det är dags för konsert i Kungsträdgården. Två låtar vardera spelas av de tre finalisterna, utdelningen sker inom ramen för femdagars-festivalen Smaka på Stockholm, så publiken bör finnas på plats.

  – Jag är laddad. Nervös på ett bra sätt, säger Thomas Stenström självsäkert.

  Började spela tidigt

  Som tioåring på Västerskolan plockade Thomas upp ett instrument för första gången. Sedan dess har han varit fast – pianot, gitarren och rösten är hans tre huvudinstrument i dag.

  – Nu läser jag musik på en folkhögskola i Helsingborg, tidigare har jag gått på estet på Sinclair och en annan musikutbildning i Tranås. Folkhögskola passar mig bra. Det är fritt och man träffar många likasinnade människor att spela med.

  Så vad är framtidsplanerna?

  – Förhoppningen är ju att det ska gå så bra som möjligt med min egen musik. Vi har spelat in en del låtar i en studio i Tanum som jag kommer att lägga ut på min hemsida.

  Vilken är den bästa Ted Gärdestad-låten?

  – (Lång tankepaus) Come give me love.