Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Gala till stöd för svältande

En insamlingsgala till förmån för svältdrabbade på Afrikas horn hålls 17 september i Grebbestad, på initiativ från Grebbestads kyrka.

Bilder på svältande barn i Somalia väcker reaktioner. Kantor Maria Eliasson, Grebbestads kyrka, lät sina känslor leda fram till frågan om vad som kan göras.

– Jag har ju tillgång till körer och fick idén om en insamlingsgala, ett gemensamt arrangemang i Grebbestad och med lokala resurser, berättar hon.

Responsen har varit mycket god. Många har uttryckt uppskattning över initiativet och flera lokala organisationer, som Grebbestads samhällsförening, Destination Grebbestad. Prinsfonden och Företagarna sluter upp.

Många artister

Ställer upp gör också sångare och musiker. Cissi Olsson, med rötter i Tanum, kommer med musiker som hon samlar speciellt för detta tillfälle. Erik Segerstedt, som hon ofta sjunger med, var upptagen denna lördag.

– Vi vill göra något snabbt och många artister är därför uppbokade, säger Maria Eliasson.

Folkmusikduon Ådin-Gunberg kommer, liksom countrysångerskan Lina Lönnberg, som för tillfället bor i Grebbestad och som kanske får sällskap av sin partner Kristoffer Emanuelsson i duon Blue Eyed Blondes. Grebbestads kyrkokör och kören Chorus är också på plats.

Sång och musik varvas med information om situationen i Afrika och om det arbete som bedrivs där av de båda organisationerna Läkare utan gränser och Röda Korset som insamlade medel oavkortat går till.

Det blir också information om ett projekt i Tanzania med syfte att förhindra att öknen breder ut sig, en orsak till svält. Anna Nygren, församlingspedagog i Tanums pastorat, informerar om detta projekt som hon och hennes man är engagerade i.

Försäljning och lotterier

Galan inleds med försäljning av olika slag och lotterier utanför kyrkporten, med hjälp av skänkta varor och priser och till förmån för insamlingen.

MEST LÄST