Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Gammal var äldst i äggosttävlingen

  Konkurrensen var stenhård. Men gammal visade sig vara äldst. – Jag är 93 år och har bakat äggost sedan barnsben, förklarar Ingrid Abrahamsson hemligheten bakom segern.

  Det var fulla hus när Ljungskileortens hembygdsförening höll årsstämma på lördagen. Störst var trycket kring de sex äggostarna som gjorde upp om titeln årets äggost.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  – Det är en väldig åtgång på äggostarna just nu, säger Carmen Hergens som tillsammans med Marita Svantesson har koll på att allt går rätt till under tävlingen.

  Genom att sleva upp smakprov från de olika äggostarna på en tallrik med sex markerade områden får besökarna rösta anonymt på sin favorit.

  För att undvika svågerpolitik och taktikröstning hölls det hemligt in i det sista vem som hade bakat de olika bidragen. Marita Svantesson kunde därför först avslöja för Bohusläningen vilken av äggostarna som var hennes efter att tidningen hade lämnat sin röst och gått ut från lokalen.

  Bohusläningen föredrog tävlingsbidrag nummer fem som både hade en härlig konsistens och sötma.

  Med dörren väl stängd till Ljungskilegården kunde Marita Svantesson berätta att hon hade bakat en av de osötade äggostarna.

  – Jag gör inga äggostar med socker i. Äggost har man som förrätt här i Bohuslän tillsammans med sill. Eller så har man den som efterrätt med sylt istället, men det är olika och en del vill ha socker i, säger Marita Svantesson, 71.

  Konsten att laga äggost har hon fått lära sig av sin mormor. Med runt 60 års erfarenhet fördrar hon en len äggost.

  – Den ska inte vara grynig utan slät och len och smälta i munnen, säger hon.

  Till tonerna från dragspelsmusik från Ljungskile dansare och spelmän dröjde det inte länge innan alla de sex äggostarna var uppätna.

  Trots 60 års erfarenhet räckte det inte hela vägen fram till seger för Marita Svantesson som fick se sig besegrad av Ingrid Abrahamsson som hade bakat Bohusläningens favorit - tävlingsbidrag nummer fem.

  Sedan Abrahamssons mamma lärde henne att baka äggost i slutet av 1920-talet vet hon hemligheterna bakom den perfekta äggosten.

  – Det gäller att inte ha för bråttom. Man ska röra sakta och tillsätta två ägg och en deciliter gräddfil till varje liter mjölk. Socker tillsätts efter smak och tycke, säger Ingrid Abrahamsson, även är känd för sina Mockatårtor som till och med beställs av människor utanför Bohuslän.

  Vad som gör äggosten så speciell tycker Ingrid Abrahamsson är svårt att svara på. Hennes svar är ändå både klockrent och enkelt.

  – Det är väl för att det är så gott, säger den nykorade äggostmästarinnan.