Skjuss ut ur ugnen. Barbro Hallström med en rykande färsk, härligt doftande Dalslandskaka, gräddad i cirka 275 graders värme.
Skjuss ut ur ugnen. Barbro Hallström med en rykande färsk, härligt doftande Dalslandskaka, gräddad i cirka 275 graders värme.

Ge oss i dag vårt dagliga bröd

Doften av varmt, färskt bröd nådde nästan ut till 172:an. Bakdag i Nättjeba(c)ka bygdegård betyder mysig samvaro samtidigt som man håller liv i en kär landskapstradition.

ANNONS
|

Häromdagen var det full aktivitet i den mysiga bygdegården i Nättjebacka. Ett tiotal kvinnor hade samlats till gemensamt brödbak.

I två ugnar gräddades Dalslandskakor eller Nössemarkskakor, som en del rättrogna föredrar att benämna brödet.

Receptet som finns i anslutning till den här texten kommer just från Nössemark. Dock är det så att kakebröd bakas på många håll i landskapet och recepten kan variera från ort till ort.

– Bygdegården är en väldigt viktig mötesplats för oss som bor här, berättade Kerstin Alvebrink. Föreningen har mellan 90 och 100 andelsägare.

– Här håller vi kurser och årligen återkommande arrangemang som brödbakning och ljusstöpning. Huset används också till fester och kalas.

ANNONS

Poppis med stöpning Ljusstöpningen brukar vara mycket populär, berättade damerna. Då samlas både gamla och unga för att stöpa juleljus. I år inträffar den här tilldragelsen den 16 och 17 november.

Komna så här långt i samtalet utsattes undertecknad för ett grovt mutförsök som inte gick att avvärja. En ljummen, ljuvligt doftande, smörad brödbit med mesost ställdes framför mig.

– Det kallas klengås, tjockt med smör på brödet och riven sanost, mesost, som pålägg, berättade Ann-Marie Lindskog.

Hur det smakade?

Bara att följa receptet och se till att du, käre läsare, har smör och mesost hemma.

Receptet hämtat ur Nössemarksboken, Dalsländsk gränsbygd i ord och bild.

50 gr margarin

1 dl matolja ell isterflott

2 l mjölk ell 1 l mjölk och 1 l vatten

1-2 dl brödsirap

1 msk salt

100 gr jäst

ca 1,5 kg vetemjöl

0,5 kg rågsikt eller enbart vetemjöl (+ smör och sanost till klengås)

Jäses i ca 30 min till dubbel storlek. Bakas ut till 8-10 runda kakor som läggs på bord med bakduk över.

Jäses ca 1 tim.

Gräddas i varm ugn, 275–300 grader.

När kakan svalnat bredes den med ett tjockt lager smör.

Vänd sedan kakan i riven sanost (mesost som kokats av vasslen som blir efter ystningen).

ANNONS