Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Skjuss ut ur ugnen. Barbro Hallström med en rykande färsk, härligt doftande Dalslandskaka, gräddad i cirka 275 graders värme.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Ge oss i dag vårt dagliga bröd

  Doften av varmt, färskt bröd nådde nästan ut till 172:an. Bakdag i Nättjeba(c)ka bygdegård betyder mysig samvaro samtidigt som man håller liv i en kär landskapstradition.

  Häromdagen var det full aktivitet i den mysiga bygdegården i Nättjebacka. Ett tiotal kvinnor hade samlats till gemensamt brödbak.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  I två ugnar gräddades Dalslandskakor eller Nössemarkskakor, som en del rättrogna föredrar att benämna brödet.

  Receptet som finns i anslutning till den här texten kommer just från Nössemark. Dock är det så att kakebröd bakas på många håll i landskapet och recepten kan variera från ort till ort.

  – Bygdegården är en väldigt viktig mötesplats för oss som bor här, berättade Kerstin Alvebrink. Föreningen har mellan 90 och 100 andelsägare.

  – Här håller vi kurser och årligen återkommande arrangemang som brödbakning och ljusstöpning. Huset används också till fester och kalas.

  Poppis med stöpning
  Ljusstöpningen brukar vara mycket populär, berättade damerna. Då samlas både gamla och unga för att stöpa juleljus. I år inträffar den här tilldragelsen den 16 och 17 november.

  Komna så här långt i samtalet utsattes undertecknad för ett grovt mutförsök som inte gick att avvärja. En ljummen, ljuvligt doftande, smörad brödbit med mesost ställdes framför mig.

  – Det kallas klengås, tjockt med smör på brödet och riven sanost, mesost, som pålägg, berättade Ann-Marie Lindskog.

  Hur det smakade?

  Bara att följa receptet och se till att du, käre läsare, har smör och mesost hemma.