Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Gifthotet utanför Skomakarudden avvärjt

Gifthotet i havet omedelbart utanför det tänkta nya bostadsområdet vid Skomakarudden är avvärjt. Undersökningar visar visserligen tre mindre områden på havsbotten smittade av arsenik från svunna tiders industriverksamhet.

– Men det känns bra att botten i stort är OK, säger miljöskyddschefen Bo Hallgren. Nu ska också fastlandet närmast havet granskas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Skomakarudden är tänkt att bli ett exklusivt område med villor, grupphus, lägenheter, vandrarhem, hotell, restaurang och kontor intill havet och båtplatser.

Koppar och arsenik

Man vet redan att marken är förorenad av gift. Man har funnit omfattande mängder koppar och arsenik i jorden. Årtionden av lagrat virke och/eller tryckimpregnering av virke på Skomakarudden, som använts som industrimark, har lämnat sina spår.

– En juridisk process kommer att inledas som kan visa att Sotenäs Trä, som var sist med verksamhet där ute, får betala saneringen, menar Hallgren.

Men Ulla Christiansson Ljunglide (M) som är ny ordförande för miljö- och byggnämnden sedan årsskiftet, befarar att den tänkta saneringen kan leda till en juridisk huggsexa om vem som ska betala den dyra delen av kalaset.

– Vi har bara förelagt Sotenäs Trä, att stå för kostnaderna när det gäller en kartläggning av vad som behöver göras för att få bort giftjorden. Om det sedan är de, kommunen eller exploatören som äger marken som ska betala för saneringsarbetet vet vi inte ännu. Det kan ju handla om stora summor, säger Christensson Ljunglide.

Tar strid

Från Sotenäs Trä som upphörde med verksamhet på Skomakarudden 2004 har man redan aviserat att man tänker ta strid för att slippa stå för saneringskostnader. Företaget har överklagat politikernas beslut, att Sotenäs Trä ska betala kartläggningen, till länsstyrelsen.

– Det är riktigt att de inte anser att de har något ansvar för detta. Men vi ska också undersöka marken under de gamla fabriksbyggnaderna och när det är klart uppstår frågan vem som ska stå för saneringsarbetet. Det kan kanske bli ett delat ansvar, säger Ulla Christianson Ljungglide.

Marken ägs av ett privat AB, Skomakarudden AB, med adress i Västra Frölunda. Vd heter Ulf Tage Stefan Gustavsson som är eller har varit aktiv i ytterligare fem AB