Grönt ljus för de första vattenproverna

Resultaten har kommit av de prover som togs på vattnet i går i den västra delen av Trollhättan efter vattenläckan. – Proverna såg bra ut, det är ingen påverkan på dricksvattnet. Nya prover ska tas i dag och visar provsvaren grönt i morgon så tas kokningsrekommendationerna bort, säger Lars Sandblom på Trollhättan Energi.

ANNONS
|

Natten till onsdag gick en vattenledning sönder som går i en tunnel upp till den västra delen av Trollhättan, som försörjer Strömslund, Skogshöjden och Björndalen med vatten.

Felet åtgärdades, men det blev kokningsrekommendationer för alla hushåll med kommunalt vatten.

Även Näl drabbades och tankar med rent vatten kördes dit, även till Källstorpsgården som har särskilda boenden för äldre.

Provtagningar på vattnet togs i går och nu på morgonen kom provsvaren.

– Det ser grönt ut och det finns ingen påverkan på dricksvattnet. I dag fortsätter vi att ta prover och sen får vi vänta in provsvaren i morgon. Två provtagningar måste tas som visar att vattnet är bra, säger Lars Sandblom som är ansvarig för dricksvattnet på Trollhättan Energi.

ANNONS

Visar det sig att provsvaren i morgon ser bra ut tas kokningsrekommendationen bort.

Cirka 4 000-5 000 personer är drabbade, utöver de som är på Näl. Ett tusental personer besöker Näl varje dag och över 400 patienter är i dag inskrivna.

Niklas Claesson, kommunikationschef inom NU-sjukvården, räknar med att det i dag blir en lugnare dag än vad det var i går när det blev stabsläge på Näl.

– I morgon kommer det mer definitiva beskedet när provsvaren kommer och vi ser då om vattnet friskförklaras. Då kan vi i så fall avveckla de rutinerna vi har i dag, säger han.

Enligt Claesson fungerar verksamheten bra.

– Det blir lite mer arbete för personal som måste hämta vatten, men för vården av patienter märks det inte.

Nu har även köket fått en tank med rent vatten.

– Sen distribueras det mycket vatten på flaska till avdelningarna, säger Niklas Claesson.

När dricksvattnet måste kokas

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
  • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
  • Källa: Livsmedelsverket

    ANNONS