Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Pådrag. Dagen efter gripandet av 23-åringen spärrades ett stort område av vid Ramnerödsskolan där beväpnad polis och hundpatruller sökte av området efter föremål som den gripne kan ha kastat ifrån sig.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Greps i Uddevalla – döms nu för mord

I januari förra året greps en man i 20-årsåldern vid Ramnerödsskolan efter en stor polisinsats. Nu döms mannen till livstids fängelse efter att ha dödat en rumskamrat i Skåne.

Mordet skedde i januari förra året i Påarp utanför Helsingborg. Den 23-årige mannen dödade sin 46-årige rumskamrat med en serie knivhugg. 46-åringen hittades senare död inte långt från bostaden. Polisen startade genast en stor insats för att få tag på mannen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

23-åringen åkte till Uddevalla där han besökte en släkting. Därefter fortsatte han vidare till Gyttorp utanför Örebro där mannen sköt en kvinna i halsen. Kvinnan och mannen hade tidigare haft en kärleksrelation. Vid besöket hade mannen klätt ut sig med peruk innan han försökt mörda kvinnan. Han knackade på hennes dörr och när hon öppnade stack han in pistolen och sköt. Skottet träffade kvinnan i halsen men hon överlevde.

Senare greps mannen utanför Ramnerödsskolan i Uddevalla. Enligt polisen rörde det sig om en ren tillfällighet men att gripandet gick lugnt till. Flera polisstationer i Västra Götaland var inblandade i jakten på mannen.

Efter gripandet utanför skolan spärrades ett område av dagen därpå. Tungt beväpnad polis vaktade då området medan hundpatruller sökte av det.

Mannen har senare erkänt att han skjutit kvinnan i Örebro men att det rörde sig om ett vådaskott. Han har hela tiden nekat till mordet på 46-åringen.

Men Helsingsborgs tingsrätt anser nu att åklagaren presenterat övertygad bevisning, bland annat har 46-åringens blod hittats på 23-åringens kläder och även jordrester från den plats där kroppen hittades. Som motiv till mordet finner tingsrätten att 23-åringen försökte lura 46-åringen med en lägenhetsaffär och på så vis fått mannen att ta med sig pengar, runt 12 000 euro, som han tog.

Också när det gäller skjutningen av kvinnan finner tingsrätten det utrett att mannen hade som uppsåt att döda henne. Rätten liknar hela situationen som "avrättningsliknande" och som dessutom föregåtts av noggrann planering.

Mannen stod också åtalad för framkallande av fara för annan eftersom ytterligare en person befann sig i kvinnans lägenhet och dessutom i ett rum som låg i skottriktningen när mannen sköt. Något som tingsrätten håller med om.

Därför döms mannen för mord, mordförsök och framkallande av fara för annan till livstids fängelse och utvisning.