Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Grindvalen. Den simmar ensam runt i viken nedanför Valberget i Kungshamn och har en, enligt Anna Bisther, ovanligt bucklig rygg.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Grindval siktad i Kungshamn

  En grindval har siktats vid Valberget i Kungshamn. Fler valar kan dyka upp.

  En cirka fyra meter lång grindval har observerats vid Valberget i Kungshamn. Under måndagskvällen sågs grindvalen simma runt och flera förbipasserande stannade för att fota och filma. Under tisdagen var den fortfarande kvar.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  – Vi har haft besök av grindvalar tidigare, senast förra sommaren. Det som är speciellt med den här valen är att den är ensam och verkar ha kommit ifrån sin flock, säger marinbiologen Anna Bisther.

  Grindvalen är ett flockdjur. Förra sommaren kunde vi läsa om mannen som dök med en flock grindvalar utanför Smögen. Den här valen är däremot ensam. Det är inte det enda som verkar vara avvikande.

  – När jag såg bilderna på den reagerade jag på att den såg ut att vara bucklig på ryggen. Det påminner mig om när jag jobbade med späckhuggare som varit instängda i en vik. När de får ont om mat börjar de ta av späcket och då kan ryggen börja se lite bucklig ut.
  Hittills i år har flera valar synts längs kusten. Senast i måndags sågs flera späckhuggare utanför Marstrand.

  – När både grindval och späckhuggare observeras samma vecka bör folk tro sina ögon om de ser något spännande i vattnet, stanna till och kika en extra gång.

  Hon tipsar också om att hålla utkik lågt flygande cirkulerande sjöfåglar i grupp. De flyger gärna över en val som äter.

  – Fram med kikaren och kolla under fågelmolnet efter fenor. Det skulle jag ha gjort, säger Anna Bisther.