Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Grindvalen är skadad

  Tidigare i veckan har Bohusläningen rapporterat om Grindvalar utanför Kungshamn. I onsdags strandade valen men Kustbevakningen kunde få loss den. Nu har den strandat igen.

  På onsdagseftermiddagen sågs flera Grindvalar vid Springet, en val var inne i hamnbassängen och en utanför.
  – Den som var utanför hamnbassängen har bättre hull och är tjockare, sade Ingemar Pettersson från Uddevalla, som tillbringade flera timmar i området för att fotografera och som tagit bilden som vi visar här.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  Senare på onsdagskvällen strandade en av Grindvalarna men med hjälp av Kustbevakningen kunde man få loss valen.
  Men på torsdagsmorgonen låg den strandad igen, då i en annan vik.
  – Den sökte sig till en annan badvik vid Fisketången där den nu ligger kvar. Vi försökte få loss den men vände oss sedan till experter och de rådde oss till att låta den vara, sa Carina Hall, Kustbevakningsassistent.

  Anledningen till att Kustbevakningen nu lämnat valen till ödet är enligt experter att den troligtvis är sjuk.
  – De söker sig till grundare vatten om de är sjuka, de vill inte drunkna ute till havs. Om vi fortsätter med våra försök att få loss den kan den bli så stressad att den dör, sa Carina Hall på torsdagseftermiddagen.

  Det var i onsdags som Ingemar Pettersson såg en flera grindvalar och uteslöt då inte att det till och med kunnde finnas tre valar i området.

  Att det åtminstone är två valar är han ganska säker på. Han har själv sett och uppfattat det så och vid ett tillfälle på onsdagen hörde han också en stor grupp åskådare ropa att de såg två valar.

  Som vi har berättat tidigare är grindvalar flockdjur och sällan ensamma. Därför var det väntat att fler skulle dyka upp.