Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ny tränare. Jonas Olsson presenterades på tisdagen som ny huvudtränare i Ljungskile SK av klubbens vice ordförande Erland Holmdahl.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Guldtränaren tar över LSK

  Han förde IFK Göteborg till SM-guld 2007. Nu tar Jonas Olsson över LSK.

  Det blev som Bohusläningen förutspådde. Jonas Olsson, 45, blir ny huvudtränare för Ljungskile SK. Den förre guldtränaren presenterades som ersättare redan dagen efter det offentliggjorts att Tor-Arne Fredheim slutar efter fyra säsonger i klubben. Något som har varit på gång en längre period.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  – Vi i ledningen har gjort bedömningen att det behövs en ny röst i laget. Vi tycker att det funnits en hög kapacitet i laget, men det har inte fått ut det i år. Den slutsatsen drog vi redan i somras då vi tog kontakt med Jonas, säger Erland Holmdahl, vice ordförande i klubben.

  – Jonas stod högst upp på vår önskelista, betonar han.

  Men det är inte första gången som Olsson har varit aktuell för LSK. Inför säsongen 2012 uppvaktades han av klubben.

  – Jag var uppe i Smögen och träffade Anders Wallgren (dåvarande ordförande). Men jag ville ha ett nytänk och därför blev det Norge i stället. Om vi valt att vara kvar i Sverige hade Ljungskile kunna bli aktuellt.

  Jonas Olsson kommer närmast från en säsong i Ullensaker/Kisa, norska tredjeligan. Tidigare var han tre år i Sogndal. Olsson tränade också FC Trollhättan under 2004-2006.

  Men det är framför allt tiden i IFK Göteborg som satt guldkant på Olssons karriär: Både som spelare och tränare.

  – Jag har en lång bakgrund i IFK Göteborg och gjort nästan allting utom att ha varit sportchef, säger han och ler.

  Som tränare förde han IFK Göteborg, tillsammans med Stefan Rehn, till SM-guld 2007.

  Som spelare blev det sex SM-guld, Champions League och totalt 239 A-lagsmatcher.

  Olsson var IFK Göteborg trogen sedan han kom som juniorspelare. Men skadorna tvingade honom att sluta redan som 28-åring. När han väl hade kämpat sig tillbaka från en tumör i foten som tvingade honom till två års skadeuppehåll kom nästa smäll. Dagen innan en Champions League-match bröt han benet.

  Mittbacken hann med att nå kvartsfinal i Champions League och besegra lag som Barcelona och Manchester United innan de åkte ut mot Bayern München.

  Under den perioden lärde sig Olsson att ingenting var omöjligt. Det är med den inställningen han går in i sin nya epok – den i Ljungskile SK.

  – Jag tror att man kan uppnå allt om man vill och jag tror att det är viktigt att ha drömmar.

  Hur kommer man märka att du tar över LSK?

  – Mina lag förlorar inte på grund av dålig inställning eller för att spelarna har tränat för lite. Det är nummer ett. Det gäller att utnyttja spelarnas kompetens och därefter bygga ett spelsätt och en spelidé.

  Han betonar även vikten av att bygga vidare på klubbens ungdomsakademi.

  – Jag vill ge unga spelare chansen, man glömmer ofta bort var man har i klubben när man tittar på värvningar, jag vill gärna se spelare från U17 och U19 först innan jag värvar utifrån.

  Hur mycket vet du om LSK:s nuvarande trupp?

  – Jag har sett tre matcher med dem i år. Flera spelare har jag haft tidigare i IFK Göteborg.

  Bland andra Niclas Andersen och Petter Björlund som är två av 14 spelare som LSK har kontrakterade till nästa säsong. Det var också Olsson som värvade Hannes Stiller från Qviding. Det var inte alla som var lika överväldigade över den då 31-årige målkungens övergång till IFK Göteborg:

  – Nej, det blev man ju sågad för först. Men Hannes visade sig vara en väldig tillgång både på och utanför planen. Han är unik både som spelare och person, säger Olsson

  Stiller har varit assisterande tränare till Fredheim under den här säsongen. Erland Holmdahl bekräftar att LSK diskuterar en förlängning med Stiller, men betonar att det är Jonas Olsson som beslutar vilka som ingår i ledarstaben.

  Jonas Olsson har skrivit på ett tvåårskontrakt med LSK som börjar löpa vid årsskiftet. Första träningen sker den 6 januari. Men innan han anländer till Ljungskile ska han slutföra sitt uppdrag med Ullensaker/Kisa: Att föra upp laget till norska andraligan. Avancemanget säkras definitivt vid seger borta mot Fana i den avslutande omgången på lördag.

  Kort därefter går flyttlasset till familjen i Kärra utanför Göteborg:

  – Familjen flyttade hem redan för två och ett halvt år sedan. Men jag har pendlat till Norge. Det blir lite närmare nu eftersom jag bor vid Kungälv. Det är lättare att pendla 20 minuter med bil än 13 timmar i buss.