Hummerhotell. Betongmodulerna har 100–160 håligheter beroende på storlek. Det här blir fina hummerhotell konstaterar Johan Patriksson, Vita husen, Joachim Lindroth, vd för Kynningsrud, Lars-Olof Axelsson, ägare till Vita husen och Nicklas Jarl, vice vd och utvecklingschef  på Kynningsrud,
Hummerhotell. Betongmodulerna har 100–160 håligheter beroende på storlek. Det här blir fina hummerhotell konstaterar Johan Patriksson, Vita husen, Joachim Lindroth, vd för Kynningsrud, Lars-Olof Axelsson, ägare till Vita husen och Nicklas Jarl, vice vd och utvecklingschef på Kynningsrud,

Håldäck från Kynningsrud ska skydda hummern

Hummerrevet av betong ligger klart på kajen vid Kynningsrud för att snart släppas ner på botten av Byfjorden. De ihåliga betongmodulerna ska bli flerfamiljshus i funkisstil för hummer och torsk vid Sundskogen.

ANNONS
|

Idén till hummerrevet kommer från Lars-Olof Axelsson, ägare till Vita husen och en av exploatörerna av bostadsområdet Sundskogen. Han har fått upp både hummer och torsk i Bålleviken utanför Sundskogen.

–I Byfjorden med mestadels lerbotten är det ont om naturliga hålor för hummer och torsk. Därför funderade jag på om det skulle gå att göra ett hummerrev av sprängsten. Men en dag när jag körde förbi Kynningsrud på Kasen fick jag syn på deras ihåliga betongelement och tänkte att de är som gjorda för hummerrev, berättar Lars-Olof Axelsson.

Kynningsruds vd Joachim Lindroth, även han fritidsfiskare, nappade genast på idén. Utvecklingschefen och konstruktören Nicklas Jarl kopplades in.

ANNONS

–I vanliga fall används håldäcken som bjälklag i husbyggen. De är ihåliga för att minska vikten och för att de ska gå snabbare att producera. Betongen klarar saltvattnet. Möjligen kan strömmar i vattnet slita på betongen, men det är ju naturligt material som inte skadar vattenmiljön, säger Nicklas Jarl.

Resultatet blev moduler av flera lager håldäck, cirka fyra gånger tre meter stora och två meter höga. Håligheterna är mellan tio och 25 centimeter i diameter och i varje modul finns 100-160 håligheter.

Tanken är att lägga tre eller fyra moduler på sex till tio meters djup i Bållevik. Kynningsrud och Vita husen står för kostnaderna och har sökt tillstånd hos länsstyrelsen och Uddevalla kommun.

–Det kommer att bli perfekta bostäder för både hummer, krabba och torsk, och en bra reproduktionsplats. Modulerna blir snart överväxta av havstulpaner och musslor, som i sin tur blir föda åt andra arter. Jag hoppas att det finns forskare som vill följa utvecklingen, säger Lars-Olof Axelsson.

–Byfjorden är viktig för Uddevalla. Med ett hummerrev som reproduktionsplats kan vi bidra till den biologiska mångfalden. Det ska bli väldigt spännande att följa utvärderingen. Slår det väl ut kan det också bli en affärsidé att sälja hummerrev av betong, säger Joachim Lindroth.

ANNONS

I havet utanför Sotenäs har byggts konstgjorda hummerrev av sprängsten och i Hakefjorden har projekt 8-fjordar byggt flera hummerrev. Utvärderingar visar att hummer och andra fiskar snabbt hittar de nya reven.

–Projektet i Byfjorden kommer absolut att fungera och vi vill gärna vara med och utvärdera det, säger Niclas Berg, projektledare för 8-fjordar.

FAKTA

Utvärderingar av konstgjorda hummerrev visar att de skapar goda livsbetingelser för fisk och kräftdjur. Tillstånd för hummerrev lämnas av länsstyrelsen som kan välja att tillåta eller förbjuda fiske vid reven.

Inom projekt 8-fjordar utvärderas nu försök i Hakefjorden med konstgjorda hummerrev av stenblock, cementrör och burar av armeringsjärn.

ANNONS