Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Testa dig efter oskyddat oskyddat sex - och använd kondom! Carl-Einar Häckner, Gigi Cederholm, Eva-Lena Swedenfeldt, Marion Meister, Ylva Bryngelsson och Charlotte Larsson, alla delaktiga i Kraftsamling klamydia, är eniga om budskapet.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Häckner vill se ökning av klamydian

  En ökning av klamydian – men bara i statisktiken förstås. Att få fler personer att gå och testa sig är syftet bakom satsningen Kraftsamling mot klamydia som i veckan äger rum på Uddevallas gymnasieskolor.

  Under två dagar kommer personal från Ungdomsmottagningen att finnas på plats med information till eleverna. Projektets galjonsfigur, Carl-Einar Häckner, gör en enmansföreställning som lyfter fram både det sköna med sex och diabilder med ruggiga skräckexempel av könssjukdomars konsekvenser.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  – Klamydia är inte bara en ungdomssjukdom, men vi har valt den här målgruppen för att det är ett enkelt sätt att nå många människor, säger Ylva Bryngelsson, folkhälsoutvecklare i kommunen och projektets ledare.

  Bara under det senaste kvartalet har antalet positiva testresultat för Klamydia ökat från 10 till 14 procent i Uddevalla. Ett självklart vapen mot spridningen är kondomen, som också förespråkas på bred front i projektet.

  Även om Klamydia ofta går att bota med antibiotika kan man se allvarliga konsekvenser med en ökad spridning.

  – Hiv smittar ju på samma sätt som klamydia, och har man redan en klamydiainfektion är det lättare att ta till sig andra virus, menar Charlotte Larsson, smittskyddsläkare.