Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ny partiordförande. Ann-Charlotte Gustafsson.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Här är politikerna i nya Uddevallapartiet

Uddevallapartiet återuppstår med nygamla politiker.

Med drygt tre månader kvar till valet får de etablerade partierna i Uddevalla konkurrens från oväntat håll. Det är Hans Jonassons skapelse Uddevallapartiet som återuppstår med nytt blod i form av en rad mer eller mindre kända Uddevallabor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I täten går nya partiordföranden Ann-Charlotte Gustafsson. Företagaren, som petades från moderaternas lista efter att hon fyllt i att hon skulle ha ersättning som hon inte hade rätt till.

– Dels känner jag att jag har mer att ge och dels har jag fått stöd av folk, som sagt att de skulle satsa på mig om jag gav mig in i politiken igen, säger Gustafsson.

I början av maj sade Gustafsson att flera partier aviserat att de ville värva henne.

Men ditt val föll alltså på att blåsa liv i det avsomnade Uddevallapartiet. Varför?

– De andra, etablerade, partierna har redan sin politik. Genom att samla ett antal personer med olika spetskompetenser och bygga upp en helt ny värdegrund som mynnar ut i en ny politik för Uddevallas bästa. Men, att ansöka om att starta ett helt nytt parti med nytt partinamn tar tid. Och eftersom valet närmar sig valde vi att istället gå in i Uddevallapartiet och göra en fullständig rockad.

UP, startades 2006, av Hans Jonasson som just lämnat KD. Privatisering av barnomsorgen var en partiets hjärtefrågor. Partiet fick sex mandat i fullmäktige och bildade majoritet med M, KD, C och FP. Samarbetet sprack året därpå och en hel del hårda ord uttalades mellan de tidigare samarbetspartierna.

I valet 2010 backade Uddevallapartiet från sex till två mandat. Därefter lämnade Jonasson partiet och Uddevallapolitiken.

Många ser nog UP:s rykte som skamfilat. Hur ser ni på att axla den manteln?

– Vi har egentligen inget med det gamla Uddevallapartiet att göra och vi kommer inte ha kvar kvasten som symbol. Vi kallar oss Uddevallapartiet i förändring och vi är inget missnöjesparti.

Vad är det första ni skulle göra om ni fick makten i Uddevalla?

– Då skulle vi sträva efter breda lösningar för invånarnas bästa. Istället för att hamna i partipolitiska och ideologiska kontroverser vill vi skapa en känsla av stolthet och framtidstro. Viktiga ämnesområden är äldreomsorgen, centrumutvecklingen och sysselsättning, där vi kommer använda oss av våra företagskontakter.

Vilka kan ni tänka er att samarbeta med?

– Samtliga partier utom Sverigedemokraterna.

Vem tror du kommer att rösta på er?

– Alla som vill ha en förändring. Jag hoppas förstås att det blir många.

¨

FÖLJANDE PERSONER INGÅR I PARTISTYRELSEN:

Ann-Charlotte Gustafsson (fd M),

Caroline Henriksson (fd FP),

Patrik Olsson, (fd M),

Merja Henning,

Bjarne Rehnberg (fd FP),

Kent Andreasson,

Ingvar LIndsta (fd M)

samt Ulf Fagerberg, som sedan tidigare är med i Uddevallapartiet.

Läs också: Hans Jonasson önskar lycka till