Hon har fem minuter på sig när larmet går

Det fysiska arbetet, adrenalinpåslaget – och omväxlingen till att jobba vid datorn. Det hör till det som lockar Maria Junkell med uppdraget som deltidsbrandman.

ANNONS
|

På en av krokarna – alltid densamma – på Mölnlycke brandstation hänger ett larmställ och en hjälm märkta 754. När Maria Junkell får ett larm i personsökaren ska hon ta sig dit på max fem minuter, dra på sig stället och rycka ut med sina kollegor i stationens enda brandbil.

– I början var jag orolig, tänkte "vågar jag gå in i affären och ställa mig i kön till kassan?" Jag får ju aldrig vara mer än fem minuter från stationen, säger hon.

Lockades av fystesterna

Maria Junkell är 46 år och jobbar som mikrovågsingenjör på Saab. För tre år sedan fick hon en lapp i brevlådan om att Räddningstjänsten i Storgöteborg sökte deltidsbrandmän.

ANNONS

– Eftersom jag gillar att träna blev jag lockad av fystesterna, jag ville se om jag klarade det. Men det gjorde jag inte. Kraven var ganska tuffa. Det var roddmaskinen som blev hennes fall, hon skulle klara att ro 500 meter på 1.45 – och det gjorde hon inte. – Men ett år senare kom det nya lappar i brevlådan. Och då tränade jag rodd i någon månad, sökte igen och klarade testerna.

Jobbar hemma

Var fjärde vecka har Maria Junkell och övriga deltidsbrandmän på stationen i Mölnlycke beredskap. – Jag bor i Pixbo så jag klarar inställelsetiden på fem minuter när jag är hemma. Däremot ligger Saab, där jag har mitt jobb, vid Delsjömotet. Det skulle inte fungera om jag inte hade en flexibel arbetsgivare som tillåter att jag jobbar hemma under beredskapen. Under veckan med beredskap måste hon alltså hålla sig i Mölnlycke. – Men behöver jag vara borta någon eller några timmar kan jag ofta byta med en kollega. Stationen i Mölnlycke har i snitt tre larm i veckan. Ofta gäller det trafikolyckor på riksväg 40, eller automatlarm på till exempel skolor eller särskilda boenden.

Kom till övertänd bostad

I maj var Maria Junkell på sin största brand hittills. – Det var en bostad i ett hus med fyra lägenheter som var övertänd redan när vi kom dit. Det viktigaste för oss var att gå in och söka igenom lägenheten så att ingen var kvar där. Vi lyckades också begränsa branden till just den lägenheten. Vid den insatsen kände hon att hon gärna haft mer kunskaper i bagaget. – De kollegor som var med hade dock mer erfarenhet än jag och de gjorde ett kanonjobb, säger hon.

ANNONS

Tre veckors introduktionsutbildning

Hennes utbildning till brandman är tre veckors introduktion. Varje beredskapsvecka har hon dessutom en övning ihop med kollegorna, och en gång per termin har de en större övning. I höst väntar mer utbildning, som deltidsbrandmännen får efter ett-två år. I fem veckor ska Maria Junkell plugga på heltid i Borås, därefter väntar åtta veckors utbildning på deltid och distans. – Hade utbildningen inte varit i Borås vet jag inte om jag hade kunnat gå den. Nu kommer jag ju att kunna pendla, säger hon.

"Känns bra att få göra en insats för andra"

Under utbildningen tar hon tjänstledigt från jobbet och Räddningstjänsten täcker upp hennes lön. I vanliga fall får hon en grundersättning på 25 kr/tim under beredskapen, cirka 250 kr/tim vid larm och 160 kr/tim vid övning. – Så man gör det inte för pengarnas skull. Utan för att det är kul att göra ett fysiskt jobb, känna adrenalinpåslag – något helt annorlunda än det vanliga jobbet där jag sitter vid datorn. Det är också bra arbetskamrater, och det känns bra att få göra en insats för andra, säger Maria Junkell.

ANNONS