Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Hon prisas för att lära ut matte med musik

- Jätteläckert och årets julklapp helt klar, säger Agnetha Hellgren, matematikutvecklare i Sotenäs och kantor i Kungshamns kyrka. Hon har nämligen fått ett stipendium på 25 000 kronor för projektet, Möt målen i matte med musik.

Stipendiet delas ut av Gudrun Malmers stiftelse och har till syfte att främja klassrumsforskning om lärande och undervisning i matematik. Stiftelsen beslutade den 14 december att 2009 års stipendiesumma skulle fördelas på tre pristagare. En av dessa är Agnetha Hellgren, 47, som igår fick det glada beskedet när Bohusläningen ringde för att gratulera.

– Hade ingen aning om detta, säger hon. En otroligt rolig och glad överraskning. Dessutom en ära eftersom Gudrun Malmer är en matteguru för landets mattelärare.

Som matematikutvecklare i kommunen besöker Agnetha Hellgren olika för- och grundskolor för att träffa elever och hjälpa till att höja matematikintresset i klassrummen. I sitt Projekt, Möt målen i matte med musik, vänder hon sig till barn i åldrarna 3-9 år.

– Att använda sig av musiken som verktyg för att förbättra mattekunskaperna har visat sig vara framgångsrikt, säger hon.

– Många som är duktiga i musik är också bra i matte. Musik och matte har många gemensamma nämnare, symmetri, mönster och symboler som kan användas för att underlätta matematikinlärningen hos barn. Bråkräkning är lättare att lära sig om man räknar takter, menar Agnetha.

Stipendiet på 25 000 kronor ser hon som en bra början till en bok för lärare som hon drömmer om att få skriva.

– Kanske kan jag ta ledigt några veckor för att verkligen komma igång, säger hon. Jag vill verkligen försöka förmedla mina kunskaper till andra lärare.

 

 

Fakta:

Namn: Agnetha Hellgren

Utbildning: Kantorsexamen vid fyllda 17 och lärarexamen 2003. Dessförinnan jobbat som fritidspedagog i 20 år.

Jobb: matematikutvecklare och nyligen efterträtt Lennart Wassermann som kantor i Kungshamns kyrka

Familj: två söner, 17 och 23 samt maken Jan Karlsson

Bor: hus på Smögen

Intressen: Musik och matte. ”Älskar rockbandet Queen och att räkna”.

stipendium 1
MEST LÄST