Till hösten ska hällristningarna på Orust kartläggas av Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar. Nyligen träffades företrädare för stiftelsen politiker och tjänstemän på kommunen för att diskutera denna satsning. Några av de som deltog i denna träff var arkeolog Tommy Andersson, projektledaren Martin Östholm, stiftelseledamoten Olof Kärnsund, Bengt Johansson (C), ordförande i utskottet för samhällsutveckling och arkeolog Andreas Thoreld.     Foto: Ingvar Spetsmark
Till hösten ska hällristningarna på Orust kartläggas av Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar. Nyligen träffades företrädare för stiftelsen politiker och tjänstemän på kommunen för att diskutera denna satsning. Några av de som deltog i denna träff var arkeolog Tommy Andersson, projektledaren Martin Östholm, stiftelseledamoten Olof Kärnsund, Bengt Johansson (C), ordförande i utskottet för samhällsutveckling och arkeolog Andreas Thoreld. Foto: Ingvar Spetsmark

Hoppas hitta nya hällristningar

Nu ska hällristningarna i Orust kommun kartläggas.

ANNONS
|

Till hösten inleder Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar sitt arbete. Fyra av de främsta arkeologerna i Sverige har anlitats för detta uppdrag.

– Hittills har vi undersökt hällristningar i ett antal kommuner i norra Bohuslän, säger Olof Kärnsund, en av de aktiva i stiftelsen. Nu är det dags för nästa steg som innebär att vi ska undersöka hur det ser ut på Orust. De arkeologer som ska göra undersökningen har hittat närmare hälften av alla hällristningar i Sverige.

Nyligen träffade företrädare från stiftelsen politiker och tjänstemän i Orust kommun för att informera om projektet. Den första undersökningen börjar i augusti och pågår i sex veckor. Två av arkitekterna är Andreas Thoreld och Tommy Andersson.

ANNONS

– Vi har förhoppningar att kunna hitta flera hällristningar på Orust, säger Andreas Thoreld.

Det finns få påträffade hällristningar på Orust. Däremot har det gjorts flera fynd på andra ställen i Bohuslän.

Få privatforskare

– En förklaring är att det inte funnits några aktiva privatforskare som letat efter hällristningar. I flera andra kommuner är det privatpersoner som lagt ner mycket energi på att leta efter hällristningar.

Andreas Thoreld och Tommy Andersson har hittat många hällristningar i Bohuslän, bland annat i Backa i närheten av Brastad. Denna gång får de hjälp av ytterligare två arkeologer, verksamma i Stockholm.

Orust kommun är mycket positivt inställda till projektet och tänker hjälpa till på olika sätt för att underlätta undersökningen av hällristningar.

– Jag tycker detta är mycket intressant och hoppas att detta kan bli en ny turistattraktion, säger Bengt Johansson (C), ordförande i utskottet för samhällsutveckling.

Räcker inte

Hela Orust kommer att undersökas.

– Jag tror inte vi hinner med att göra denna undersökning under sex veckor, säger Olof Kärnsund. Det kan bli aktuellt att ta ytterligare tid i anspråk.

Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar grundades 1995 av Aina Barnevik och målet är att kartlägga hällristningar i Bohuslän. Resultaten från tidigare undersökningar presenteras på stiftelsens hemsida.

ANNONS

Verksamheten finansieras med bidrag från företag och privatpersoner.

1989 upptäcktes en cirka 3000 år gammal ristning föreställande ett skepp i närheten av Svanesund på Orust och cirka 15 ristade fotavtryck i samma område. Dessutom finns det gott om så kallade skålgropar. Några andra fynd att tala om har inte gjorts. Tjörn är däremot mycket rikt när det gäller upptäckta hällristningar.

ANNONS