Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Hummerfiske i augusti ska locka turister

  Havets svarta guld ska förlänga turistsäsongen. Nu är det klart att de två sista veckorna i augusti öppnas för turistfiske. Med neonfärgade hummertinor och specialtillstånd ska turisterna få tillgång till hummern.

  Turistsäsongen i Bohuslän är kort men intensiv. Under några få sommarveckor översvämmas landskapet av sommargäster. Många har funderat på hur man ska få säsongen att bli längre och ett hummerfiske enbart för sommargäster kommer att bli det lockbete man så länge önskat.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  – Det är precis det här vi har hoppats på, säger Åsa-Tina Burman-Karlsson vid turistbyrån i Kungshamn. Och när vi presenterade idén vid årets Tur-mässa i Göteborg var det ett väldigt stort intresse.

  Åsa-Tina och hennes kollegor trodde inte att beslutet om turistfisket skulle komma redan i år, men hon säger att man är väl förberedd att ta emot alla intresserade.

  Eftersom fisket ska ske med specialgjorda hummertinor gäller det att få fram dem till mitten av augusti. Men redan nu tillverkningen av de lite mindre och neonfärgade hummertinorna igång.

  Alla båtar med turistfiskare ska också ha en ortsbo som fadder, för att fisket ska ske under ordnade former.

  Men finns det inte då risk att ortsborna visar turisterna dåliga fiskeplatser?

  – Absolut inte. Det finns en yrkesstolthet och en vilja att visa det bästa kusten har, säger Åsa-Tina Burman-Karlsson. Jag är helt säker på att alla vill att det här ska slå väl ut och att alla bjuder till för att det ska bli riktigt bra.

  De hummerfiskare som vill bli faddrar ska anmäla sitt intresse på turistbyråerna i Bohuslän. Och de turister, inte mantalsskrivna i Bohuskommunerna, som vill ha fisketillstånd, måste anmäla sig på kommunkontoren. Vid Medborgarkontoret i Uddevalla och kommunkontoren i övriga kustkommuner tar man emot ansökningarna från och med i eftermiddag. Det finns endast ett begränsat antal turistfisketillstånd, vilket gör att det är först till kvarn som gäller.

  Från början av augusti kan man köpa de neonfärgade turistfällorna som får användas vid augustifisket, men de går att förbeställa redan från och med i dag.

  Hummerforskarna ställer sig mycket positiva till augustifisket och säger att man tack vare de lite mindre hummertinorna inte kommer att riskera utfiske av hummern. Tvärt om, kommer man att få en bra kontroll över hur hummern rör sig under sommaren. Det kommer också att påverka det intensiva fisket som annars startar i och med den vanliga hummerpremiären. Forskarna menar att då minskar trycket på fisket under höstmånaderna när hummern bär rom.