Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Importerad soja är besprutad

Lantmännen får stark kritik av Kemikalieinspektionen för importen av soja från Brasilien, som odlats med bekämpningsmedel som är totaltförbjudna i Sverige.

Rune Lanestrand menar att GMO-debatten är ett led i den sojadebatt som nu flammat upp.

– Man genmanipulerar (GMO) växter för att de ska tåla starkare bekämpningsmedel bättre. Varken Lantmännen eller LRF verkar protestera mot att man använder livsfarliga gifter vid sojaodlingen i Brasilien. De vill ju också tillåta GMO-odling av grödor i Sverige, säger Rune Lanestrand som rekommenderar eko-produkter.

Mjölkbonden Inger Jacobsson på gården Skäll-säter i Järbo, är fodersäljare vid Lantmännen. Hon hänvisar till Kjell Larsson som jobbar med fodersäkerhet vid Lantmännens kontor i Stockholm.

– Men personligen menar jag, att om folk skadas vid odlingen av en produkt som sojabönan som används till både djurfoder och direkt till konsument måste det så klart redas ut.

Till Ekot säger lantmännens chef för hållbarhetsarbetet Claes Johansson, att om företaget skulle ställa högre krav på soja skulle detta ge ett högre köttpris i konsumentledet.

Kjell Larsson vid Lantmännen i Stockholm säger att man nog fokuserat för lite på kemikaliefrågan i Brasilien, men att man känt till den under tre år.

– Arbetsmiljön på odlingarna där borta inte är bra, men vi jobbar på att förändra den. Sedan länge är all soja vi importerar därifrån GMO-fri.

– I den mån kritiken om gifter är berättigad ska vi bli bättre. Så bra som våra kunder kräver.

En ekonomisk avvägning

Också LRF:s regionchef Robert Larsson i Uddevalla är inne på samma spår.

– För oss är det här också en prisfråga. Ska vi bli utkonkurrerade totalt eller ska vi fortsätta att slåss när priset avgör?

Han berättar att LRF tillsammans med SIK (institutet för livsmedel och bioteknik) i Göteborg studerat hur svenska bönder skulle kunna få fram eget proteinfoder att ersätta det brasilianska med. Det arbetet har delfinansierats av Västra Götalandsregionen.

– Men kalkylerna håller inte när man får dåliga skördar. Då står sig inte ärtor och åkerbönor i konkurrensen. Vi har inte hittat ett alternativ till soja ännu, säger Larsson.

44 000 ton soja importeras från Brasilien till köttproduktionen i Västra Götaland varje år, varav 22 000 ton går till nötboskap och 10 000 ton till slaktsvinsuppfödning.

Parakvat (växtbekämpningsmedel): Används innan skörden på sojafälten. Förbjudet i Sverige sedan 1983. Förbjudet i EU.
Endosulfan (bekämpningsmedel mot insekter): Förbjudet i Sverige och EU. Importen ökar kraftigt till Brasilien.
Metamidofos (insektsmedel): Förbjudet i EU och Kina. Importen till Brasilien ökade 600 procent ifjol.
Acefat (insektsmedel som är modersubstans till metamidofos). Förbjudet i EU.
Lactofen (ogräsbekämpningsmedel). Starka bevis för att kunna orsaka cancer.
Fakta: SR

MEST LÄST