Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

AkeITchef 012.jpg
Tanums kommun och it-chef Ingmar Thoresson ser positivt på utbyggnad av fibernät i föreningsregi och kan tänka sig att stötta den på olika sätt.

Initiativ för fibernätsbygge välkomnas

Tanums kommun välkomnar föreningsinitiativ för bredbandsutbyggnad via fiberoptiskt nät.

– Vi vill att även landsbygden ska ha tillgång till bredband med god kapacitet, säger it-chef Ingmar Thoresson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Kopparnätet har begränsad hastighet.

– Dessutom kommer Telia att på sikt montera ned stora delar av detta nät, säger Thoresson.

Utbyggnad av 4G-nät ska ge bättre mobilt bredband.

– Men det är en utbyggnad som sker på kommersiella villkor, i första hand i turist- och vägstråk och inte i glesbygd som öster om E6, säger Thoresson.

Han uppger att ett 4G-nät ska finnas i en mycket smal remsa längs kusten till sommaren men tror att det även om nya frekvensband släpps kommer att finnas problem med radioskugga i det kuperade landskapet.

– Det blir fortsatt en prickig täckning.

Enligt Thoresson uppmuntrar kommunen föreningsinitiativ för lokala fibernät som de i Sannäs och Kämpersvik artikel i lördagstidningen).

I Sannäs kan fibernätet även leda till att det frigörs platser i den fulla växelstationen, som har fiberanslutning till nationella nätet. I Kämpersvik finns en radiolänksansluten station. Där kan fibernät ge möjligheter för exempelvis bredbands-tv.

Kommunen kan stötta fiberutbyggnad på olika sätt. Hur avgörs från fall till fall. Klart är att tomrör, som kan nyttjas för fiberoptik, läggs ned samtidigt som det grävs för avloppsledningar till nya Bodalenverket. Kommunen delar också med sig av digitala kartor och adressregister till hushållen i aktuella områden.

Kommunen och andra aktörer försökte i höstas väcka intresse för anslutning från södra Bullaren till etablerade fiberföreningar i angränsande delar av Munkedals kommun.

– Nuvarande nät är dåligt i ett område tvärsöver kommunen, bland annat kring Smeviken, säger Thoresson.

Tanums it-chef var aktiv i en storsatsning som 2004 ledde till ett tioårigt avtal mellan nordbohuslänska kommuner och Telia om bredbandsanslutning av alla växelstationer och möjligheter till ADSL-anslutning av kunder.

– Nu är det dags att ta nästa steg, säger Thoresson, som tror att intresset från statsmakternas sida för fiberutbyggnad är så stort att medel kommer att skjutas till även om vissa bidragskassor sinar.

– Men sannolikheten för rejäla bidrag är nog större för den som kommer igång fort, förmodar han.

MEST LÄST