Intensivt arbete mot oljeutsläppet inleds

Sedan utsläppet förra veckan har räddningstjänsten fått in fler larm om att man hittat olja utmed kusten. Dock har det visat sig vara samma olja som upptäcktes i onsdags.

ANNONS
|

Strax före 15-tiden på måndagen fick räddningstjänsten i Tanum ett larm om utsläpp av farligt ämne i Hamburgsund.

– Men oljan är inventerad, det är alltså samma olja som upptäcktes tidigare förra veckan, säger Peter Bergman, räddningschef på räddningstjänsten i Tanum och Sotenäs.

Även på andra håll har man fått in larm om utsläpp längs med kusten.

– Vi får indikationer på vissa ställen, som redan är inventerade. Nu svarar jag i första hand för Tanums kommun, säger Rolf Olausson, insatsledare på räddningstjänsten i Strömstad.

Enligt honom är Strömstads kommun än så länge inte drabbade av utsläppet.

LÄS MER: Oljeutsläpp utreds som brott

ANNONS

Hur arbetar ni just nu?

– Vi tror att det är ett lite statiskt läge. Med rådande vindar går det inte att sanera. Till många av platserna måste man ta sig med båt, just nu går det inte att åka dit med varken personal eller material.

Mer arbete väntar

I nuläget pågår ett intensivt arbete med att organisera en saneringsfas för de strändersom påverkats av utsläppet. Rolf Olausson understryker att oljan inte är utspridd över stora områden, utan förekommer punktvis längs med västkusten.

– Tanums kommun, Sotenäs och Lysekils kommun har ett ganska gott grepp om det som är påbörjat och ska fortsätta arbetet från och med onsdag denna veckan, säger han.

Den som upptäcker olja längs kusterna uppmanas att anmäla detta via kustbevakningens eller den egna kommunens hemsida.

– Vi räknar med att det kommer fler påringningar, det är många som kommer ut till kusten i helgen. Det är inte något konstigt om man upptäcker oljan. Viktigast är att vi vet var den är någonstans, säger Rolf Olausson.

Hjälps åt

Kustbevakningen däremot har i nuläget minskat intensiteten i arbetet.

– Miljöoperationen vi startade i samband med utsläppet förra helgen är avslutad. Men vi har fortfarande personal i beredskap, ifall vi skulle få in rapporter om att det har kommit in olja på land eller i vikar, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på kustbevakningen Göteborg.

ANNONS

– Får vi in sådana uppgifter åker vi dit och tar oljeprover för att se till att säkerställa var oljan kommer ifrån. Det behöver inte var från samma utsläpp. Vi tar alltid oljeprov för att vara säkra på varifrån den kommer, säger han.

Det är kustbevakningen som ansvarar för att ta hand om den olja som flyter i vattnet. Hamnar den på land åligger det istället den kommunala räddningstjänsten att hantera oljan.

– Vi bistår med själva saneringen och tar bort oljan från klippor. Det är omöjligt att ha helt vattentäta skott. Man hjälps åt, säger Valdemar Lindekrantz.

Nu utreds oljeutsläppet om brott. Hur mycket vet ni om oljan i dagsläget?

– Vi misstänker att oljan som kom in på land framför allt i Lysekil härstammar från oljan som släpptes ut i samband med att man överbunkrade ett fartyg i Skagen. Vi har kunnat följa den i princip hela vägen från Danmark.

Just nu utreder svensk polis utsläppet i Danmark och oljeproverna som tas in skickas till Nationellt fornesiskt centrum (NFC) i Nyköping.

– Sedan får vi se om det går att matcha. När det blir kan jag inte svara på. Vi prioriterar detta från vår sida och jobbar för att få fram svaren så fort som möjligt, säger Valdemar Lindekrantz.

ANNONS
ANNONS